lydia napisał
Witam .Własnie jestem w trakcie sprzedaży mieszkania .Wpłynęło na moje konto 200000 a za miesiąc wpłynie druga transza.Nie chciałabym rozdrabniac tych sum.Przejrzałam lokaty i wydaje mi sie ,ze najlepsza jest na tak duże kwoty tylko w LIONS BANKU. Dobrym jest fakt ,ze nie trzeba otwierać tam konta.Czy mozna założyć ta lokatę drogą online? A może sa lepsze oferty na tak duże kwoty?Pieniądze nie będa mi potrzebne przynajmniej przez rok.
Oprocentowanie - patrząc jedynie pod tym kątem to należałoby rozbić tą kwotę na małe sumy (10tys zł albo 100tys zł). Banki dzisiaj oferują promocje na mniejsze kwoty po to, by tak przyciągnąć nowych klientów, ale mało któremu bankowi opłaca się płacić na depozycie powyżej 3%..
okres - jeśli środki mają być wolne na okres roku to można szukać lokaty na 12 miesięcy bądź depozyty rolować kilkukrotnie co 3-4miesięce. Lokatę dłuższą opłaca nam się założyć jeśli byłoby duże ryzyko ze stopy procentowe (i
oprocentowanie lokat) w tym czasie spadnie, bądź jeśli bank oferowałby premię (wyższe %) za dłuższy okres. Dzisiaj takich premii nie ma. Im częstsza
kapitalizacja, tym wyższy realny zysk - oczywiście nie "przejadając" odsetek :)
w razie pytań zapraszam
strony z porównywarkami lokat łatwo znajdziesz :)