Kendzi napisał
Witam,
chciałbym załozyć własna działalność gospodarczą.Na internecie znalazłem ofertę firmy inFakt za prowadzenie mojej działalności brali by około 200 zł. Ale czy ktoś z was miał już z nimi do czynienia? Jakie są wasze opinie na ich temat? Warto zaufać tej firmie bo nie wiem co robić?
Jeśli jest to działalność jednoosobowa, uważam, że aby ją założyć nie jest potrzebna pomoc żadnej firmy zewnętrznej. Wystarczy iść do Urzędu , zarejestrować w CEDIG, i działać. Jeśli natomiast ma być to spółka, to można doradzić się specjalisty. Jeśli masz wiedzę finansową, sam bez kłopotu poprowadzisz firmę. Obecnie oferowane programy księgowe są na tyle intuicyjne, że można bez trudu samemu księgować. Jeśli nie to można oczywiście skorzystać z oferty biur rachunkowych.
Powstaje teraz pytanie, czym firma ma się zajmować, ilu będzie miała kontrahentów. Proponuję się nad tym zastanowić, ponieważ od odpowiedzi zależy dalsza decyzja. Jeśli sam zapanujesz nad finansami firmy, potrafisz zapanować nad rozliczeniami kontrahentów itp., to wystarczy Ci zwykłe biuro rachunkowe, które zaksięguje KPIR, przypomni o terminach płatności ZUS i podatku. Jeśli natomiast będziesz na tyle zapracowany, że nie będziesz miał i czasu i chęci zajmowania się finansami firmy, to możesz albo kogoś zatrudnić, albo zlecić firmie zewnętrznej. Z doświadczenia wiem, jak bardzo ważna jest bieżąca kontrola finansów. Znam klientów, którzy osiągają milionowe obroty, prowadzi im księgowość biuro rachunkowe, a nie mają czasu zająć się bieżącą analiza swoich finansów. Nie analizując na bieżąco spływu płatności od kontrahentów tracą płynność finansową, co prowadzi do upadku firmy. Tak więc podsumowując, najpierw trzeba usiąść, przeanalizować sobie poszczególne składniki firmy - plan działania, przyszłych kontrahentów, itp,. i dopiero potem zastanowić się nad dalszymi działaniami. Jeśli będą pytania chętnie na nie odpowiem.
Wypowiedź została zmieniona przez: Stanisław Bińkiewicz 21.8.2015 10:41