Mela napisał
Oczywiście,że warto jest mieć plan. Wziąć wszystkie za i przeciw ale czy naprawdę jest potrzebny do tego biznesplan?
Sama obecnie prowadzę firmę, prawie od dwóch lat i pamiętam,że wcale czegoś takiego nie tworzyłam.
Wiem,że ludzie tworzą takie biznesplany ale czy aby nie jest to bardziej pod kątem dotacji unijnych?
Ja niestety nie mogłam skorzystać z dopłat. Myślicie,że można dostać dopłaty z Unii jeśli już prowadzi się firmę?
Biznes plan jest bardzo ważnym elementem nowo rozpoczynanej działalności, ale nie tylko, bo przydaje się na każdym etapie jej trwania. Trudno jest dzisiaj w świecie gdzie podaż przewyższa popyt, rozpoczynać przygodę z biznesem bez analizy rynku. Jeśli tak zrobimy, możemy z góry skazać swoją firmę na porażkę. Tak więc określenie na samym początku misji działania, celu, jakich klientów będziemy obsługiwali, analizy konkurencji, swoich mocnych i słabych stron, możliwości przestawienia się w przypadku problemów, rozeznania początkowych kosztów działania, itp.
Czy biznesplan jest wymagany tylko pod dotację? Wydaje mi się, że nie. Ten który sobie opracujemy do własnych celów, będziemy go na bieżąco korygować korygować, nie musi być bardzo rozbudowany. Może być napisany językiem zrozumianym dla nas, nie bankowców i ma pomagać w realizacji celów. Biznesplan do dotacji czy banku, to już inna sprawa. Wymaga on nie tylko opisania swojej firmy, jej działań przeszłych i przyszłych, potencjału, ale też wyliczenia szeregu skomplikowanych wskaźników, które posłużą analitykowi finansowemu do oceny firmy.
Kończąc zapraszam na mojego bloga, gdzie piszę o finansach firmy na www.slowkilkaomalymbiznesie.pl