LeonLisz napisał
Andrew napisał
Zobacz sobie tutaj http://www.comperia.pl/artykuly/o_kredytach_gotowkowych/15426-ike-i-ikze-czyli-na-ile-trzeci-filar-sie-oplaca.html
dziękuję, artykuł jest ciekawy, ale zbyt wiele nie wnosi. Nie ma tam przede wszystkim odpowiedzi na moje pytanie, czyli: czym różni się IKE od IKZE?
Może ktoś inny mógłby mi udzielić odpowiedzi?
Zbyt mało tu miejsca aby pisać o szczegółach. Każdy skrót to jednak uproszczenie. IKE (Indywidualne Konto Emerytalne) - to starsza forma oszczędzania na emeryturę. To na jej bazie później (Ustawa z dnia 25.03.2011 - Dz. U. Nr 75, poz. 398) utworzono IKZE (Indywidualne Konto zabezpieczenia Emerytalnego). Odsyłam Pana po szczegóły na stronę Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Najważniejszą różnicą wydają się być różnice w regulacjach podatkowych. W IKZE zastosowano zasadę odliczania wpłat na to konto od podstawy opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych, na koniec jednak, tj. po ukończeniu 65 lat, wypłata tych środków będzie opodatkowana 10% podatkiem ryczałtowym. W IKE odwrotnie; wpłat się nie odlicza od podstawy opodatkowania ale za to po ukończeniu 60 lat życia, pod warunkiem wpłat na IKE co najmniej przez 5 lat ( tych warunków jest więcej), korzysta się z ulgi podatkowej. Trochę to skomplikowane, więc należy jednak wgłębić się w materiały źródłowe. Trzeba też wspomnieć że IKE można założyć w banku, w zakładzie ubezpieczeń na życie, u podmiotów prowadzących działalność maklerską i w TFI. Oczywiście IKE zakładane w tych podmiotach różnią się między sobą. Jakie jeszcze różnice? Kolejną zasygnalizowałem; wiek graniczny po przekroczeniu którego można korzystać ze środków zgromadzonych, kolejna to maksymalny roczny limit wpłat; w IKE 300% prognozowanego na dany rok przeciętnego wynagrodzenia, w IKZE max. 1,2- krotność prognozowanego na dany rok przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Kolejna to kwestia transferów. W IKZE możliwy jest tylko do innej instytucji prowadzącej IKZE. Nie ma w IKZE możliwości wypłaty transferowej np. do IKE lub PPE (Pracownicze Programy Emerytalne). W przypadku IKE taka możliwość istnieje. Z konta IKE istnieje możliwość wycofania ( na określonych warunkach) części zgromadzonych środków, nie ma takiej możliwości w IKZE. W obu przypadkach oszczędzać na tych kontach może tylko jedna osoba, czyli nie mogą to być wspólne konta np. małżonków. Kończąc dodam że można mieć jednocześnie IKE i IKZE. Oczywiście nie wyczerpałem tematu.