26.8.2015 14:22
Robert Sierant napisał
lokata bankowa (fachowo depozyt terminowy) to prosta usługa bankowa, pozbawiona ryzyka, z gwarancją BFGopisywane wyżej rozwiązanie to produkt strukturyzowany czyli tzw. struktura, nie należy mylić pojęć ani tym bardziej wprowadzać klientów w błąd mówiąc, że jest to lokata (w domyśle bankowa taką jaką wszyscy znają)
nie jestem przeciwnikiem struktur, ale osoby, które się na nie decydują powinny mieć tego pełną świadomość, że jest to produkt strukturyzowany, który pozbawiony jest gwarancji BFG
taki wycinek z karty produktu struktury IB:
"Inwestowanie środków w Lokatę Strukturyzowaną wiąże się z ryzykiem, w szczególności z:
- ryzykiem związanym ze spadkiem wartości Aktywa Bazowego. W Okresie Lokaty Wartość Bieżąca Lokaty Strukturyzowanej
może ulegać znacznym wahaniom ze względu na zmiany wyceny Aktywa Bazowego,
- ryzykiem kredytowym, które obejmuje ryzyko niewypłacalności emitentów instrumentów finansowych stanowiących Aktywo
Bazowe lub wchodzących w skład Aktywa Bazowego"
wszystko jest dla ludzi, ale zanim wpłacicie pieniądze, zapoznajcie się z dokumentami (musicie potwierdzić, że je przeczytaliście) żeby później nie było, że doradca wkręcił, byłem pod presją, ten pan tak ładnie opowiadał etc...
Panie Robercie. jeśli Pan cytuje fragment Karty produktu, dlaczego pomija Pan istotne zapisy, powyżej tej treści.
A tam jest napisane:
Idea Bank S.A. oferując lokatę strukturyzowaną nie świadczy usług doradztwa inwestycyjnego, ani nie udziela porad inwestycyjnych lub rekomendacji zawarcia
transakcji. Ostateczna decyzja, co do otwarcia lokaty strukturyzowanej oraz wielkości zaangażowanych środków należy wyłącznie do Klienta.
Inwestycja w Lokatę nie gwarantuje osiągnięcia zysku powyżej 2% Kwoty Lokaty w Dniu Zamknięcia Lokaty. Ewentualny zysk z Lokaty Strukturyzowanej powyżej
2% Kwoty Lokaty w Dniu Zamknięcia Lokaty wynika ze zmiany wyceny Aktywa Bazowego. Kwota Lokaty podlega w całości, do wysokości nieprzekraczającej
równowartości w złotych 100 000 euro ochronie w ramach Bankowego Funduszu Gwarancyjnego"
Tak więc, akurat ta lokata jest gwarantowana przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny.
Jeśli chodzi o mnie, jako doradca, przedstawiam Klientowi warunki, niczego nie sugerując ani nie zmuszając do działania. To są pieniądze i tylko klient ma zdecydować co z nimi zrobi. A ja zgodnie z Kodeksem Etycznym Federacji, mam szczegółowo przedstawić propozycję, omawiając wszystkie, zarówno dobre jak i złe strony.
Co do nazewnictwa, nazwę ktoś wymyślił, nie wiem bankowiec czy jakiś ekonomista. Czy to ważne jak się nazywa? A gdyby ktoś wcześniej nazwał lokatę strukturyzowaną, np lokatą bankową? To jest tylko nazwa.
Stanisław Bińkiewicz
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl