3.11.2015 17:39
Mort napisał
Wszystko w co wkładasz pieniądze, z nadzieją zwrotu jest inwestycją. Nieruchomości to inwestycja, złoto to inwestycja oraz PayTrade to inwestycja. Oczywiście inwestycje mogą być trafione lub nietrafione - PT jest wg mnie trafioną. Możesz zarabiać na wiele sposobów. Wiadomo, że sposób pasywny przynosi najmniejsze dochody. Przecież nikt ci nie da za darmo milionów. Ja skupiłem się na grze na giełdzie. Mam cały czas kontakt z członkami klubu, dzięki czemu zacząłem nawet samodzielną grę. Jest też opcja kupowania złota w bardzo atrakcyjnych cenach, co również jest inwestycją i to bardzo trafną. A co do kwoty inwestycji to nie ma "widełek", do PT może dołączyć zarówno osoba z małym jak i dużym kapitałem. Ja miałem mały kapitał, teraz mam DUŻY :)
Ja troszkę głębiej spoglądam na inwestowanie.
Giełda jest grą i poza głównymi indeksami, to wróżenie z fusów, na którym można nieźle wyjść. Bardzo polecałbym Ci drogi Mort-cie mocno studiować ruchy na rynku, wypracowanie swoich metod i schematów gry. Będziesz musiał poświęcić prawdopodobnie większość pozostałej zawodowej kariery, czasem się może troszkę zrazisz, ale szczerze trzymam kciuki - jeśli już przetarłeś ten szlak i zaczęło Ci wychodzić, to się go trzymaj! Nawet jeśli na PT braknie Ci czasu, to nic, na grach giełdowych możesz wyjść.
Złoto niestety od dłuższego czasu nie przynosi zysków - lokaty wychodzą lepiej i prognozy niestety nie są dla złota korzystne. Poza tym, wartość złota oparta jest na... konkretnej walucie, więc jest również podatne na mechanizmy obniżające wartość walut. Jeżeli używa ktoś argumentów typu - x-lat temu za pewną ilość złota można było kupić garnitur. Dziś za tę samą ilość można kupić garnitur - ile kiedyś warty był garnitur, a ile jest dziś?
Co do samego inwestowania natomiast, to jeżeli "wkładam pieniądze z nadzieją zwrotu"to zwykle wiem doskonale w co. Kupuję ziemię, to mam ziemię, kupuję akcję, to mam akcję, obligacje, złoto itd, itp. Chcę sprzedać, to sprzedaję. Nie mogę sprzedać np. nieruchomości, to mogę zastawić. Coś mam, to jest moim zdaniem inwestycja - więc przepraszam, ale po prostu nie widzę w członkostwu inwestycji.
Pozdrawiam i powodzenia na giełdzie!
Anton napisał
Kolego zapraszam cię na BL. Nic cię to nie będzie kosztowało, a dowiesz się wszystkiego, nawet najmniejszych szczegółów. Porozmawiasz z ludźmi, którzy już od dawna są członkami klubu. Porozmawiasz z nimi osobiście w oczy, bez jakiegoś pisania na internetowym forum. Nic to nie kosztuje, a możesz zyskać baaaaardzo wiele. Nie mówię tylko o pieniądzach, ale i o znajomościach.Dziękuję pięknie drogi Antonie za zaproszenie, ale byłoby to marnotrawstwo, ponieważ byłem już na jednym takim spotkaniu.
Widziałem również film "Witaj w życiu" Dederki i niestety dostrzegam podobieństwo w metodach.
Amway próbował mnie werbować, bezskuteczne, więc jeszcze raz serdecznie dziękuję, ale skoro im się nie udało, to BL z PT nie przyniesie dla mnie żadnego efektu - na pewno rozumiesz.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!