PakulaMac napisał
A co sądzicie o szkoleniach dla osób prowadzących firmy z zakresu zarządzania firmą i jej finansami? Jest tego pełno i zastanawiam się, czy wszystkie to ściema i wyłudzanie pieniędzy, czy może są jakieś, które warto przejść?
Pytam, [ponieważ nie ukrywam, że myślę nad własną działalnością, ale boję się, że nie mam wystarczającej wiedzy o tej stronie prowadzenia działalności.
A bez tego niestety pewnie czeka mnie bankructwo.
Firm szkoleniowych jest bardzo dużo, ja sam prowadzę często szkolenia dla osób bezrobotnych, chcących otworzyć działalność gospodarczą. Ale kiedy wejdzie się na plan takiego szkolenia, należy zobaczyć, czego ono będzie dotyczyć. W większości przypadków, najczęściej poruszanymi tematami na takim szkoleniu są: jak zarejestrować działalność gospodarczą, jaką formę rozliczeń wybrać, zasady rozliczania z ZUS, formy finansowania działalności. Natomiast niewiele się można nauczyć na ważniejsze tematy, mianowicie wizji i celów działania firmy, ustalenie grupy docelowej i jak dotrzeć do klientów, gospodarowanie czasem, usystematyzowanie działalności, wykorzystanie internetu do rozwoju firmy. To tylko niektóre ważne tematy, z którymi warto się zapoznać.
Wiele rzeczy można nauczyć się również od praktyków