30.5.2023 7:45
Księgowość na spółek w inFakcie to tragedia. Przestrzegam wszystkich przed inFaktem. Jest to kołchoz księgowych o wątpliwej znajomości tematu. Być może ktoś fartem mógł trafić tam na dobrego księgowego. U mnie wyglądało to tak, że dostałem księgowego, jeszcze nie zaczął prowadzić mojej księgowości, a już zrezygnował. Następnie przypisano mi Panią, która:
- Nie umiała przeliczyć EUR na PLN i podawała niepoprawne kwoty zwrotów lub wypłat
- Księgowała faktury/zwroty podwójnie
- Zapominała wysłać dokumenty do ZUS (!!!)
- Zapominała zaksięgować faktury, które otrzymała
- Nie dotrzymywała terminów i po wielokrotnych przypomnieniach z mojej strony odwlekała terminy, tylko po to, żeby później przesłać coś robione na szybko oraz z błędami (!!!)
- itd.
Jeden wielki burdel. Musiałem wszystko sprawdzać po księgowej dwa razy, mimo że to zupełnie nie moja bajka. Dodatkowo, liczyłem, że w aplikacji będę miał na bieżąco wgląd do sytuacji finansowej firmy. Nic bardziej mylnego. Księgowi prowadzą księgowość w zewnętrznych programach, niepodłączonych do inFaktu. Czekam na podsumowanie przychodów i kosztów już 3 miesic. Po 4 miesiącach mordęgi przenoszę księgowość do firmy stacjonarnej. Przestrzegam!