Frąc napisał
od jakiegoś czasu śledzę blogi inwestycyjne i zastanawiam się, czy samemu się w to nie pobawić. Możecie mi napisać, jak zacząć inwestowanie i ile pieniędzy potrzeba na początek?przede wszystkim ciekawi mnie, gdzie mogę kupować i sprzedawać różne akcje i gdzie znajdę jakieś analizy finansowe różnych spółek.
Jeśli jesteś świeży i nie wiesz nic o giełdzie, to nawet nie zawracaj sobie głowy. Ja wszedłem parę lat temu - żałuję do dziś. Od giełdy trzymam się z daleka – gdyż będąc obiektywnym, jestem zbyt krótki w tym temacie, a i kapitał mam niewielki. Prawdopodobieństwo utraty wszystkich środków, lub znaczne ich uszczuplenie na wiele lat jest bardzo wysokie. Poza tym giełda wymaga ogromnej wiedzy i potężnych nakładów czasowych na jej zdobywanie – tym trzeba po prostu żyć. Dodatkowo giełda ma niewiele wspólnego z wytwarzanymi dobrami, ich ilością oraz siłą gospodarczą poszczególnych podmiotów, jest to w dużej mierze
spekulacja i sztuczne pompowanie wartości czegoś, co w normalnych warunkach czystej wymiany handlowej nie miałoby miejsca. Generalnie nie polecam, bo tak jak to mówił bodajże Donald Trump jeżeli wchodzisz w jakąś spółką to musisz ją poznać na wylot, musisz o niej wiedzieć WSZYSTKO, to jest tak jak z kandydatką na żonę nigdy nie weźmiesz pierwszej lepszej z ulicy. W obecnych czasach zwykły szarak dostęp do informacji spółek ma dopiero kiedy? gdy sam już widzi jak zakupione akcje tracą mocno na wartości. Bo zarobić uda się tylko nielicznym.
Wypowiedź została zmieniona przez: Daniel 28.8.2015 12:20