Ela34 napisał
Bardzo dziekuję Panie Marianie .Pojęcia nie miałam ,ze można tak sprawdzić ubezpieczyciela.Mnożą się te firmy jak grzyby po deszczu pod aktualne zapotrzebowanie klienta.Łatwo ubezpieczyć ,tylko co potem z odszkodowaniem ? A może ktoś wie ,gdzie na dobrych warunkach ubezpieczyć laptop plus telefon ? Może pakiet? I żeby firma była godna zaufania ,bo ten klikochron po opiniach w necie jakoś mnie nie kusi.
Wszystko zależy od tego, czy mówimy o sprzęcie będącym własnością jakiejś firmy, czy prywatnym. W przypadku sprzętu "firmowego" warto zapytać jak go firma ubezpiecza. Jest możliwość ubezpieczenia wyposażenia firmowego poza lokalizacjami. Po szczegóły odsyłam do konkretnych ubezpieczycieli, bo wszędzie nie jest tak samo. Często bywa tak, że firma godzi się na to by wykorzystywać telefon, laptop, etc., poza firmą, np. w domu. Ubezpieczając mieszkanie, dom, często ubezpieczamy "ruchomości domowe". Większość firm, o ile nie wszystkie, ochroną ubezpieczeniową obejmuje także mienie nie będące własnością Ubezpieczonego i/lub jego bliskich, a znajdujące sie w obrębie posesji, mieszkania, tj. mienie użyczone przez pracodawcę. W razie ew. szkody ważne jest by okazać likwidatorowi ważną umowę użyczenia takiego mienia. Co jednak z szkodami które mogą się zdarzyć poza mieszkaniem, domem? Warto zainteresować się rozszerzeniami ochrony ubezpieczeniowej w takich ubezpieczeniach jak wspomniane ubezpieczenie mieszkania/domu, turystyczne, czy komunikacyjne, o ubezpieczenie bagażu. Przykładowo Warta oferuje AC/KR wersja Komfort, gdzie ubezpieczenie bagażu jest w cenie tego ubezpieczenia. Wspomniałem już w innym wątku o rozszerzeniach ochrony ubezpieczeniowej mieszkań o ochronę mienia od rabunku poza lokalizacją, np. na chodniku, w tramwaju, etc. Są takie możliwości, wspomniana Warta oferuje tzw. "pakiet torebka" ale nie jest oczywiście jedyną firmą mającą takie rozszerzenie ochrony. Proszę pytać się swoich agentów o te kwestie.
Rozwiązania o których tu wspominam nie zapewniają oczywiście kompletnej ochrony. Zanim jednak zaczniecie Państwo zastanawiać się nad "nadspodziewanie atrakcyjnymi wynalazkami" w tym zakresie, jeszcze raz spojrzyjcie na swoje ubezpieczenia pod kątem tego o czym piszę wyżej. Może to co już jest w zasięgu ręki wystarczy?