yolanda napisał
Witam . Z racji tego ,ze mieszkam w bloku z winda i bezpieczeństwo mojego roweru ,trzymam go na balkonie.Balkon mam zabezpieczony od zewnątrz ze względu na moje dwa koty.Jest zabudowany w taki sposob ,ze nikt nie moze do niego wejść z zewnątrz ,chociaz przypuszczam ,ze ze względu na wysokośc jest to i tak niemozliwe.Słyszałam ,ze niektore towarzystwa ubezpieczają ruchomosci na takich zabudowanych balkonach ? Jezeli tak to jakie ? Czy moge ubezpieczyć od kradzieży trzymany tam rower?
Od pewnego czasu dopuszcza się w niektórych ubezpieczeniach możliwość odpowiedzialności za mienie pozostawione na zabudowanych tarasach, balkonach. Szkopuł w tym co to znaczy zabudowany taras. To proszę uzgodnić z swoim ubezpieczycielem.Proszę też pytać czy ów ubezpieczyciel odpowiada za to mienie w ramach głównej sumy ubezpieczenia, czy wprowadził jakiś podlimit w tym zakresie. Nie ma co na siłę szukać ZU, proponuję dokładnie wypytać najpierw swojego ubezpieczyciela, dopiero jak się okaże że oferta jest nieadekwatna do Państwa oczekiwań, poszukać innego. Nie będzie to trudne, bo takich ZU jest wiele. Po 22.03. br Warta wprowadza w życie modyfikacje do swojego produktu dot. ubezpieczenia domów/mieszkań: Warta Dom Komfort Plus - to oferta jedna z najlepszych na rynku, w pełnej formule "all risks", ale nie najtańsza. Nowości to m.in.:dla wszystkich domowników - klauzula ubezpieczenia sprzętu sportowego poza domem - limit 5 tys., klauzula ubezpieczenia laptopa poza domem, limit jw, dodatkowa ochrona psa, klauzula rozmrożenia produktów spożywczych, a także podwojenie limitu m. in. na mienie znajdujące się na zabudowanych loggiach/balkonach/tarasach. Jeśli Państwa interesują szczegóły, to po tej dacie mogę je tu przybliżyć. Oczywiscie to jedna z wielu ofert, proszę popytac się swoich pośredników, inne ZU też wprowadzają pewne modyfikacje, także cenowe.