WAR-TO UBEZPIECZENIA Marian Bułecki napisał
[quote author=WAR-TO UBEZPIECZENIA Marian Bułecki]Ubezpieczenie roweru - wbrew pozorom to nie jest takie proste. O ile mam aktualne informacje, to na rynku można spotkać ofertę dedykowaną właścicielom rowerów przez PZU, AXA, Link 4 i TU Europa. Nie akwiruję tych ubezpieczeń, więc nie znam szczegółów. Wg. mojej wiedzy oferta PZU skoncentrowana jest na rabunku, a nie na kradzieży zwykłej. Pozostałe z wymienionych rozszerzyły swoją ofertę także o
NNW i assistance. Występuje tam zdaje się kradzież ale jest ona mocno ograniczona zakresowo i tzw. górną wartością max. odszkodowania. W niektórych sklepach oferuje się ubezpieczenie roweru już przy zakupie. W zasadzie wszyscy ubezpieczyciele oferujący polisy mieszkaniowe ubezpieczają rowery jako ruchomości domowe także od kradzieży z włamaniem, rabunku i dewastacji ale w obrębie ubezpieczanej nieruchomości, z pomieszczeń zamkniętych ( mieszkanie, piwnica, pomieszczenie gospodarcze - nie balkon!). Rower może być objęty ochroną także jako bagaż podróżny. W rawmach
OC w życiu prywatnym, ochroną jest objęta odpowiedzialność rowerzysty, o ile wykorzystuje rower prywatnie i nie uprawia jazdy wyczynowej, etc. Jeśli ubezpieczenie OC w ż. pr. wykupuje się z polisą mieszania, domu, to zazwyczaj tą ochroną są objęci wszyscy domownicy.[/quote
W uzupełnieniu: TUiR "WARTA" S.A. w swoich ubezpieczeniach domów/mieszkań, czyli Warta Dom+ i Warta Dom Komfort +, oferuje tzw. "pakiet torebka". W tym pakiecie ochroną są objęte "... ruchomości domowe poza miejscem ubezpieczenia, stanowiące przedmioty codziennego użytku", w zakresie:"usiłowanie lub dokonanie rabunku.". W definicji ruchomości wymienia się tam m. in. rower.
Dla zainteresowanych: Szczegóły dot. rozszerzenia oferty w ubezpieczeniu WDK+ zamieściłem na swoim profilu facebook, adres poniżej.