4.2.2016 13:40
Mela napisał
W mojej rodzinie był taki przypadek.Ciocia wyjechała do pracy we Włoszech i tam zmarła.Przewozem zwłok zajęła się firma pogrzebowa.Trzeba było ,żeby był ktoś z rodziny w celu identyfikacji.Podstawą wydania ciała był międzynarodowy akt zgonu ,który wykluczał choroby zakaźne.Cena nie była chyba wygórowana.Smutne to ,ale tak to już bywa...Nie wiem jak to jest na innych kontynentach. A ubezpieczenie turystyczne nie ma takiej opcji?Oczywiście przy podejmowaniu decyzji dot. wyboru oferty należy się o to pytać. We wszystkich znanych mi produktach tego typu w tzw. zakresie podstawowym ochrony jest tzw. transport sanitarny z asystą medyczną lub bez (decyduje o tym lekarz) i transport zwłok. Należy zadać pytanie; czy ZU tylko pokrywa koszty, czy też pomaga taki transport zorganizować. Jeśli pokrywa koszty, to czy zastrzega sobie wybór firmy przewozowej, czy realizuje faktury firmy wskazanej przez rodzinę zmarłego. Jeszcze jedno; koszty takiego transportu zazwyczaj pokrywane są z głównej sumy ubezpieczenia, tj. tzw. kosztów leczenia, dlatego nie należy tej sumy, także z tego powodu zbytnio zaniżać. Nie wykluczam możliwości takiej, że część lub całość kosztów transportu, także tzw. kosztów ratownictwa może być uplasowana w jakimś ryzyku dodatkowym, np. assistance. Proszę więc także o to pytać. Proszę się pytać także o to, czy ZU pokryje/zorganizuje dojazd bliskich w takiej sytuacji ( to też może być dodatkowa opcja w ubezpieczeniu).
blog: www.wartoubezpieczenia.pl
www.facebook.com/wartoubezpieczenia
mbulecki@gmail.com
www.facebook.com/wartoubezpieczenia
mbulecki@gmail.com