Łuki napisał
Zaciekawił mnie temat, ale od drugiej strony, jako najemcy.
Obecnie mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, nie mam jednak ubezpieczenia z tego tytułu. Mam też podstawy, żeby sądzić, że właściciel nie zgłosił nigdzie, że mieszkanie jest wynajmowane (np. płace zawsze do ręki). Oczywiście mam umowę najmu.
I teraz pytanie: jeśli np. pęknie gdzieś rura i zaleję lokal pode mną (usługowy) to czy będę musiał pokryć koszt z własnej kieszeni?
W Pana wypowiedzi pojawiają się dwa wątki; pierwszy to kwestie prawno-podatkowe związane z wynajmem lokalu, drugi to wątek ubezpieczeniowy. Co do pierwszego; nie jestem ekspertem od spraw prawno-podatkowych, więc pozostawiam to innym. Dodam tylko, że decydując się na długotrwały wynajem lokalu raczej zadbałbym o to, by była sporządzona umowa, nie zawierająca wad prawnych. Taka umowa powinna regulować m.in. zakres i charakter odpowiedzialności najemcy za najmowane mienie. Zadbałbym także o udokumentowanie wpłat należnych rat czynszu, chociażby w formie pokwitowań. W tym wątku dodatkowo jeszcze zacytuję samego siebie na tym forum: str. 2, temat: „ubezpieczenie dla najemcy”. Zachęcam do przeczytania wszystkich wypowiedzi tam zamieszczonych: „Co do rozszerzenia o tzw. OC najemcy, to niestety w o.w.u. często ubezpieczyciele zastrzegają sobie formę pisemną umowy, np. "... z której Ubezpieczony korzystał na podstawie umowy najmu, użyczenia, przechowania, leasingu lub innej umowy nienazwanej o podobnym charakterze, zawartej w formie pisemnej." To zastrzeżenie jest próbą zabezpieczenia się ZU przed ew. wyłudzeniami. Zawsze ( tak to wynika z moich doświadczeń, nie wykluczam innego zachowania się ubezpieczycieli) ZU domaga się wglądu w umowę najmu. Wniosek z tego taki, że należy zwracać uwagę jak jest ona sformułowana.”
źródło: http://www.comperia.pl/forum/ubezpieczenia/4968-ubezpieczenie-dla-najemcy.html
Dodam jeszcze, że we wszystkich mi znanych zapisach o.w.u. dot. ubezpieczeń indywidualnych można znaleźć sformułowanie, np. takie: „ w sprawach nieuregulowanych w niniejszych o.w.u. stosuje się odpowiednie przepisy KC, ustawy o działalności ubezpieczeniowej, oraz inne obowiązujące przepisy prawne”.
Drugi wątek to odpowiedź na Pana pytanie. Tak będzie Pan odpowiadał – vide Kodeks Cywilny. Zachęcam nie tylko Pana by jednak rozważyć zakup polisy o której tu mowa, oczywiście należy wpierw uwzględnić w swoich decyzjach i działaniach uwagi które tu przytoczono.