Krzysztof Wilczyński napisał
Panie Marianie, poproszę coś więcej o Rzeczniku Finansowym - nie chcę zabierać Panu tematu :)
Ależ Panie Stanisławie, bardzo proszę. Nie uzurpuję sobie prawa do monopolu ani do tego że jestem „alfą i omegą”. Różne spojrzenia na tą samą sprawę, wzajemne uzupełnienia, a nawet polemiki - jak najbardziej. Widzę tu tylko korzyści dla czytelników i samego
forum. Podstawowe informacje już tu podałem. Może dodatkowa garść informacji. Najlepiej jak zacytuję, gwoli uzupełnienia, fragment jednej z informacji tam zawartych. „Rzecznik Finansowy może podjąć działania w imieniu klienta podmiotu rynku finansowego w sytuacji nieuwzględnienia jego roszczeń przez podmiot rynku finansowego w trybie rozpatrywania reklamacji.
Zgodnie z przepisami ustawy, reklamacja to wystąpienie skierowane do podmiotu rynku finansowego przez jego klienta, w którym klient zgłasza zastrzeżenia dotyczące usług świadczonych przez podmiot rynku finansowego.
Zatem wniosek (skargę/zażalenie) do Rzecznika Finansowego można skierować po wyczerpaniu drogi reklamacyjnej przed podmiotem rynku finansowego.
Do Rzecznika Finansowego można także zwrócić się w sytuacji, gdy podmiot rynku finansowego nie udzielił w obowiązującym go terminie odpowiedzi na reklamację albo też nie wykonał czynności wynikających z reklamacji uwzględnionej zgodnie z wolą klienta, jak również wtedy, gdy podmiot ten nie dopełnił innych obowiązków wynikających z ustawy o rozpatrywaniu reklamacji (np. nie zamieścił w umowie informacji dotyczących procedury składania i rozpatrywania reklamacji czy nie przekazał wymaganych informacji w odpowiedzi na reklamację).”
Zachęcam do wejścia na stronę Rzecznika. Znajdziecie tam Państwo m. in. zakładkę „znajdź odpowiedź na pytanie” – polecam. Aktualnie można tam znaleźć informację nt. nowej ustawy o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej, a także streszczenia publikacji dot. m.in. polis posagowych, wojny cenowej w ubezpieczeniach komunikacyjnych, o tzw. branży odszkodowawczej – rzecz o kancelariach odszkodowawczych, czyli wątku tu na forum dość popularnym, a także o podatku od instytucji finansowych – polecam.