Steven napisał
Chciałbym ubezpieczyć się na wypadek kalectwa i choroby. Mam 38 lat i pracuję na budowach.
Ile kosztowałaby mnie składka i na jaką sumę mógłbym się ubezpieczyć?
Mogą mi państwo coś polecić?
Szanowny Panie,
Na podstawie tak skąpych danych nikt z nas raczej się nie odważy podać Panu ceny takiej polisy. Radzę aby zacząć od sprawdzenia, czy w firmie w której jest Pan zatrudniony funkcjonuje jakieś ubezpieczenie grupowe. Jeśli nie, jeśli jest Pan np. „samo zatrudniony”, to na rynku funkcjonują ubezpieczenia - tzw. grupy otwarte, oparte na ubezpieczeniach grupowych, do których może Pan przystąpić w każdej chwili, o ile jest Pan zdrowy, nie na rencie inwalidzkiej, etc. To jest najtańsza forma ubezpieczenia, z tym że sumy ubezpieczenia tam raczej do zbyt wysokich nie należą. Jeśli zależy Panu na dużej SU, to pozostaje Panu poszukać ubezpieczenia indywidualnego. Ten wątek już się przewijał na tym
forum. Branża w której Pan pracuje (zwłaszcza jeśli w grę wchodzi praca na wysokościach) nie jest traktowana przez Ubezpieczycieli, pod kątem oceny ryzyka, jako standardowa, więc składka nie będzie niska. W tego typu ubezpieczeniach ZU indywidualnie ocenia swoje ryzyko. Proszę w rozmowach na ten temat zwracać uwagę nie tylko na koszty ale także na sposób definiowania ryzyk Pana interesujących, wyłączenia i karencje. Istotne jest także to, czy to jest polisa „czysto” ochronna, czy też jest tam wkomponowany element oszczędnościowy. Każdy z tych przypadków wymaga innego spojrzenia na składkę.Konkretnej firmy Panu nie polecam, bo zapewne już ma Pan jakieś preferencje, więc proszę zacząć od tych ZU właśnie ale proszę na tym nie poprzestawać.