Arcanius napisał
Stiven4 napisał
Witam,
niedawno udało mi sie odłożyć pare groszy. Postanowiłem że zainwestuje to w zloto lub srebro. Problem w tym że w takim inwestowaniu ja jestem totalnym laikiem i nie niem gdzie mógłbym kupić sztabkę złota lub srebra. Ktoś z was orientuje sie gdzie najlepiej dokonać takiego zakupu?
Metale takie jak złoto czy srebro nie dają dziś oczekiwanych stóp zwrotu – należy je traktować jako instrument pozwalający zachować aktualną siłę nabywczą kapitału jaki posiadasz i nic więcej. Niskie ryzyko straty w perspektywie kilkuletniej, możliwe wysokie straty w przedziale od kilku tygodni do kilku lat. Mogą pojawić się problemy z upłynnieniem metali po dobrej cenie, oraz wyzwania związane z ich przechowywaniem.
odn gwarancji zakupu "prawdziwego" złota, to najlepiej kupować znane monety jak Krugerrand, Maple Leaf czy Filharmoników Wiedeńskich - zawsze są 1-uncjowe i łatwiej zauważyć gdyby były "trefne".
Złoto i srebro warto kupować po prostu od znanych i renomowanych sprzedawców (jest kilka dużych sklepów internetowych - często sporo tańszych niż punkty stacjonarne) i zawsze zostawić sobie dowód zakupu. Niektóre z nich prowadzą także skup i każdego dnia publikują kurs po którym monety od Pana odkupią.
Przechowywanie - kwestia ilości.. Najbezpieczniej w bankowej skrytce, ich koszt to średnio 300-400zł rocznie.
http://www.przeglad-finansowy.pl/2015/03/ile-kosztuje-wynajem-skrytki-bankowej.html
Złoto jako fizyczny (nie wirtualny) oraz ograniczony ilościowo (nie da się go "wydrukować") nośnik wartości, od zawsze pełni funkcję "ubezpieczenia" na wypadek upadku pieniądza papierowego czy utraty jego wartości - czyli inflację. Złoto zachowało swoją wartość przez tysiące lat, podczas gdy waluty papierowe na skutek wojen, bankructw krajów, "drukowania", traciły swoją wartość i zmieniały się co kilkadziesiąt lat.