• Kredyty gotówkowe
  • Kredyty hipoteczne
  • Kredyty dla firm
  • Lokaty bankowe
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Kwota kredytu
Okres spłaty
lat
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Kwota lokaty
Okres lokaty
mies.
Administratorem danych osobowych jest Comperia.pl S.A. Zapoznaj się z pełną informacją o przetwarzaniu danych osobowych.
0 osób przegląda ten temat1 osoba obserwuje ten temat

Czy warto odkładać małe kwoty?

Odpowiedź
wróć do listy tematówSortowanie od najstarszej wypowiedzi
od najnowszej wypowiedzi
✓  od najstarszej wypowiedzi
Noemi22

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

29.10.2015 13:47
A można gdzieś znaleźć spis tych IKE?
To w ogóle prowadzą tylko banki czy tez inne instytucje? I czym, oprócz funduszy się różnią?
Myślę, że na mnie też już pora, żeby zacząć myśleć o emeryturze. Tym bardziej, że nigdy nie byłam w ZUS, nie miałam tam konta, o OFE już nawet nie wspominając. Właściwie to cały czas mam inne, niby ważniejsze wydatki, to wakacje, to samochód, to ślub może w końcu, o własnym m nie wspominając, szkoda, że nie można mieć wszystkiego.
Japiś

Niezarejestrowani

29.10.2015 14:14
Noemi22 napisał
A można gdzieś znaleźć spis tych IKE?
To w ogóle prowadzą tylko banki czy tez inne instytucje? I czym, oprócz funduszy się różnią?
Myślę, że na mnie też już pora, żeby zacząć myśleć o emeryturze. Tym bardziej, że nigdy nie byłam w ZUS, nie miałam tam konta, o OFE już nawet nie wspominając. Właściwie to cały czas mam inne, niby ważniejsze wydatki, to wakacje, to samochód, to ślub może w końcu, o własnym m nie wspominając, szkoda, że nie można mieć wszystkiego.
WPisz sobie w google i tam od razu Ci wyskoczą.
lutek

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

29.10.2015 16:09
A czy ktoś zna IKE z mbanku? Bo mam tam konto osobiste i byłoby mi lepiej założyć IKE też tam, po prostu wygodniej.
Czy ktoś wie, czy będzie ono ok?
Bo naprawdę nie znam się i nie wiem, na co powinienem patrzeć przy porównywaniu tych produktów, których jest przecież zatrzęsienie. Tam co prawda minimalne wpłaty wynoszą 100 złotych, ale co jak któregoś miesiąca nie będę tego miał? Może lepiej wybrać coś bez takiego pułapu?
RobertPe

Niezarejestrowani

30.10.2015 8:47
lutek napisał
A czy ktoś zna IKE z mbanku? Bo mam tam konto osobiste i byłoby mi lepiej założyć IKE też tam, po prostu wygodniej.
Czy ktoś wie, czy będzie ono ok?
Bo naprawdę nie znam się i nie wiem, na co powinienem patrzeć przy porównywaniu tych produktów, których jest przecież zatrzęsienie. Tam co prawda minimalne wpłaty wynoszą 100 złotych, ale co jak któregoś miesiąca nie będę tego miał? Może lepiej wybrać coś bez takiego pułapu?
Tam masz taki kalkulator i po prostu zobacz sobie mniej więcej jak Ci wyjdzie i czy Cie to zadowala. Porównaj w innych, zobacz co zaproponują. To jest produkt na długie lata, wiec nie ma co się kierować tym gdzie ma się konto. Chociaż z drugiej strony...to i tak nie wiadomo co się z tymi środkami na przestrzeni lat stanie.
lutek

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

30.10.2015 14:22
No niby racja, ale czy wy nie boicie się, że coś się z tymi IKE stanie i za kilkadziesiąt lat okaże się, że nie tylko nie ma zysków, ale są wręcz straty?
No i czy jeśli w danym miesiącu nic nie przeleję, to będą z tego jakieś konsekwencje?
Bo gdyby miały być, to już naprawdę wolę odkładać na oszczędnościowym.
Wybaczcie, że tyle pytań, ale nie znam się na tym, a czuję presję, żeby się jakoś zabezpieczyć na starość.
RobertPe

Niezarejestrowani

30.10.2015 14:29
lutek napisał
No niby racja, ale czy wy nie boicie się, że coś się z tymi IKE stanie i za kilkadziesiąt lat okaże się, że nie tylko nie ma zysków, ale są wręcz straty?
No i czy jeśli w danym miesiącu nic nie przeleję, to będą z tego jakieś konsekwencje?
Wybaczcie, że tyle pytań, ale nie znam się na tym, a czuję presję, żeby się jakoś zabezpieczyć na starość.
Zaletą IKE jest to, że mozesz przelewac kiedy chcesz, ale skoro można od 50 zł, to chyba tyle miesięcznie wygospodarujesz. Ja sobie ustawie polecenie zapłaty. Troche sa obawy, że cos się z tym stanie jak z OFE, ale to chyba jednak zupelnie co innego, a łączy je jedynie to że się odkłada pieniądze na emeryturę.
Artur Sarnecki

Eksperci

Zobacz profil ekspertaObserwuj profil

Pomógł 1359 razy

Wyślij wiadomość

1.11.2015 21:05
Pod tym względem stać się może coś także z bankami, w każdej chwili. Jeśli z IKE to i z Twojego konta rząd może zabrać pieniądze;)

lutek napisał
Doradca Finansowy

https://finansepoludzku.pl
Napisz: biuro@finansepoludzku.pl
Stanisław BińkiewiczStanisław Binkiewicz

Eksperci

Pomógł 1104 razy

Wyślij wiadomość

2.11.2015 19:50
lutek napisał

Nie ma za co prosić o wybaczenie, bo pytać warto a nawet trzeba. ryzyko występuje wszędzie, w każdej dziedzinie życia. I dlatego trzeba to ryzyko minimalizować w przypadku budżetu domowego poprzez edukację finansową. Na pewne pytania nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, bo zależy to od wielu czynników politycznych, społecznych w tym demograficznych.Warto na pewno dywersyfikować swoje oszczędności, dzieląc na różne sposoby oszczędzania.
Stanisław Bińkiewicz
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl
Frąc

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

3.11.2015 13:27
To może ja jeszcze zadam jedno pytanie. Na którym IKE nie są wymagane co miesięczne wpłaty?
Chodzi po prostu o to, że jest teraz wiele osób, w tym ja, które nie mają pewnej sytuacji zawodowej i co by się stało z takim kontem, gdybym na przykład stracił pracę i miesiąc czy dwa był bez dochodu? Wtedy nie byłbym w stanie wpłacić składki i co? Konto zostałoby rozwiązane?
Bo chyba oszczędności nie przepadną?
Artur Sarnecki

Eksperci

Pomógł 1359 razy

Wyślij wiadomość

3.11.2015 17:07
Słuchaj właśnie ww IKE NIE MA WYMAGANEJ MIESIĘCZNEJ składki to jest w tym dobre, po prostu min. dla jednorazowej wpłaty to 50 zł, możesz wpłacić dziś 50 a za miesiąc 1000 a potem za 3 msc znów 50 i nic Ci nie ginie...

Frąc napisał
To może ja jeszcze zadam jedno pytanie. Na którym IKE nie są wymagane co miesięczne wpłaty?
Chodzi po prostu o to, że jest teraz wiele osób, w tym ja, które nie mają pewnej sytuacji zawodowej i co by się stało z takim kontem, gdybym na przykład stracił pracę i miesiąc czy dwa był bez dochodu? Wtedy nie byłbym w stanie wpłacić składki i co? Konto zostałoby rozwiązane?
Bo chyba oszczędności nie przepadną?
Doradca Finansowy

https://finansepoludzku.pl
Napisz: biuro@finansepoludzku.pl
Odpowiedź