Robert Sierant napisał
Przeczytałem i mam kilka uwag:
1. "Osoba, która idzie do Notariusza, Radcy Prawnego, wie, że takiej osobie można zaufać."
Ale wśród rejentów również zdarzają się "czarne owce"...tak samo jak wśród lekarzy, rzeczoznawców itd...
Dotyczy również doradców lub pośredników finansowych.
2. "Przed oddaniem dokumentów, poproś o dokument zgody na przetwarzanie danych."
To pośrednik musi je wydać klientowi zanim zacznie go obsługiwać. I co ciekawe to klienci czasem nie chcą dokumentu podpisać...chociaż leży to w ich interesie!
3. Poradnik dotyczy klientów na gotówki? W przypadku hipotek (większości) na wniosku nie wpisuje się numeru konta...pieniądze otrzyma przecież zbywca.
4. To gdzie będzie podpisana umowa kredytowa (co do pożyczek pozabankowych się nie wypowiadam) powinno być ustalone już na początku. Jeżeli pośrednik ma stosowne upoważnienie to umowę podpisuje się w biurze lub nawet domu klienta. Nie ma potrzeby udania się do banku.
5. W przypadku kredytów bankowych zawsze jest czas na odstąpienie od umowy!
Poradnik dotyczy kredytów bankowych czy pożyczek udzielanych przez inne podmioty? To ma kolosalne znaczenie! Odnoszę wrażenie, że zostało to w tekście pomieszane...
Oczywiście, w każdym zawodzie można spotkać nieuczciwe osoby. Mi chodziło tutaj bardziej o uwypuklenie, że idąc do doradcy, itp, oczekujemy, że ta osoba nam doradzi, pokaże najlepsze rozwiązanie, itp. a nie oszuka, zabierając część pieniędzy, bez żadnej umowy, wpisując do umowy konto,
W tekście nie zostało nic pomieszane. Dotyczy on pośredników, albo pseudopośredników, którzy nie mają umów z bankami, a działają w porozumieniu z innymi pośrednikami, nie mając do tego jakichkolwiek uprawnień, nie tylko do wprowadzania wniosków, ale tez przetwarzania danych osobowych.
Wpis dotyczy również biur, które sprzedają pożyczki pozabankowe, żądając od klientów dodatkowych opłat za obsługę.
Jeśli chodzi o kredyty bankowe, z mojego doświadczenia wynika, że wniosek o kredyt konsumencki powinien być podpisywany albo w oddziale banku, albo w siedzibie pośrednika. Do obsługi klienta w innym miejscu służy tzw. wniosek mobilny.
W przypadku kredytów zawsze jest czas odstąpienia od umowy. Ok, ale umowa jest oddawana klientowi po upływie umownego okresu odstąpienia, i na dodatek przez nieupoważnioną do przetwarzania i do przechowywania danych osobę.
Wypowiedź została zmieniona przez: Stanisław Bińkiewicz 30.9.2016 15:22