Tomasz napisał
Witam. W tym roku kończę studia i zacznę pracę. Chciałbym w możliwie krótkim czasie kupić mieszkanie na kredyt hipoteczny. Wkład własny gwarantują mi rodzice i to dosyć wysoki. Słyszałem, że bank przychylnym okiem patrzy na klientów z dobrą zdolnością kredytową. W jaki sposób mogę ją podnieść od teraz? Podkreślam , że mogę liczyć na pomoc rodziców i w tym przypadku.
Jeśli jesteś studentem i nie pracujesz, to zdolność kredytową zaczniesz kształtować po podjęciu pracy.
Zdolność kredytowa, to inaczej zdolność do zaciągania zobowiązań, co oznacza że Twojego dochodu powinno starczyć na utrzymanie i spłatę zobowiązań. W/g obowiązujących norm opracowanych przez KNF, wysokość rat kredytowych nie może przekraczać 50% dochodu. Oprócz zdolności kredytowej, ważnym czynnikiem decydującym o możliwości uzyskania kredytu jest tzw. scoring
BIK. Nie brałeś nigdy kredytu, masz więc tzw. brak score. Przy kredycie hipotecznym, który jest zabezpieczony, bank w/g mnie powinien udzielić kredytu. Kiedy już zaczniesz pracować, coś kup na raty. Spłacając kredyt ratalny, stworzysz swoją historię kredytową. Przyda się ona wtedy, kiedy złożysz wniosek o inny kredyt. np. hipoteczny.
Wypowiedź została zmieniona przez: Stanisław Bińkiewicz 28.4.2016 9:14