ymcm napisał
Tym pytaniem włożę może trochę kij w mrowisko, ale bardzo mnie to ciekawi - czy koszt kredytu gotówkowego czy hipotecznego różni się w zależności od tego, czy zostanie załatwiony bezpośrednio w banku czy za pośrednictwem doradcy kredytowego?
Opisany przypadek możemy rozpatrywać na dwóch płaszczyznach.
1. Pośrednik kredytowy - jest to najczęściej osoba, która pośredniczy w dotarciu do klienta i zaoferowaniu mu produktu kredytowego. Może mieć umowę pośrednictwa podpisaną z tzw. pośrednikiem centralnym. Wtedy często do kosztu kredytu oprócz prowizji, doliczana jest też tzw. opłata brokerska, która podwyższa koszt kredytu /powiększa kapitał do spłaty/
2. Doradca kredytowy - najczęściej są to osoby, które znając oferty wielu banków, czy innych instytucji finansowych, nie mają umów z bankami. Natomiast dobierają kredyt na podstawie ceny zdolności kredytowej i kierują wniosek do konkretnego banku. Nie mają prowizji od banku, natomiast podpisują z klientem umowę doradztwa, za tzw sukces, czyli załatwienie kredytu. W tym wypadku produkt jest o wiele tańszy.
Podaję przykład.
Właściciel firmy poszukuje kredytu na zakup środka trwałego.
potrzebuje 100.000 zł. Idzie do pośrednika, pośrednik wprowadza go do banku, który ma w swojej ofercie, uzyskuje konkretną ofertę, np. kredyt oprocentowany 5% i prowizję 10%.
Tymczasem klient, który trafia np. do mnie, a jego firma działa na terenie woj. łódzkiego, otrzymuje zupełnie inną ofertę. Proponuję mu nie kredyt bankowy, tylko pożyczkę z fundacji pozarządowej, z zerowym oprocentowaniem i zerową prowizją. Jednym słowem bierze 100 tys. zł i tyle spłaca w 90 ratach. A mi płaci prowizję za przygotowanie dokumentacji i doprowadzenie sprawy do finału.