Robert Sierant napisał
Doświadczonym doradcom finansowym opłaca się oferować klientom najlepsze produkty. Od zadowolonego klienta mają polecenia, które są bardzo ważne w tym biznesie!
Jeżeli ktoś działa w branży kilka lat to będzie wiedział co mam na myśli.
Nie bardzo rozumiem na czym miałaby polegać rola tzw. doradcy niezależnego, który (jak zrozumiałem) nie ma podpisanych umów z bankami?
Bank nie będzie z nim rozmawiał, bo obowiązuje ochrona danych osobowych więc de facto klient i tak będzie musiał do banku (lub banków) pójść sam i jeszcze ma za to zapłacić?
Nie łatwiej skorzystać z DARMOWEJ (jeżeli ktoś ma wątpliwości to nie pobieramy żadnego wynagrodzenia za zamieszczane tutaj porady) pomocy na forum, sprawdzić parametry kredytów w porównywarkach lub bezpośrednio na stronach banków?
Pisząc swoje opinie, czy też refleksje na temat pośrednik/doradca opieram się na doświadczeniu zdobytym podczas swojej wieloletniej pracy w finansach. Na codzień spotykam się z jedną i drugą grupą świadczącą usługi wobec klienta. Prawdą jest, że większość działających na rynku podmiotów a pośredniczących w zawieraniu umów, przynajmniej nie powinna pobierać od klienta żadnych opłat, ponieważ swoją prowizję otrzymuje od instytucji, na rzecz której pracuje. Ale są też na rynku osoby, które prowadzą pośrednictwo w zakresie np tzw. kredytów trudnych, One się w tym specjalizują, i za swoją wiedzę, pobierają od klienta opłatę, która ustalana jest na podstawie tzw. wartości własnej pracy itp..
Kolejna sprawa, to to, że we wpisach pisałem ogólnie czyli dotyczyły one zarówno osób fizycznych jak i firm.
I właśnie tych drugich dotyczyła część wpisu, mówiąca o pobieraniu opłat.
Wielokrotnie na forum firmowym pisałem, że właściciele firm poszukują kredytów w bankach, nie wiedząc o tym, że na terenie poszczególnych województw działają fundacje pozarządowe, skupione wokół PARP, które udzielają pożyczek na zasadach dużo tańszych niż bankowe. Przykład - pożyczka na teren woj. łódzkiego z zerowym oprocentowaniem i zerową prowizją. Ale do niej trzeba przygotować dokumentacje, biznesplan, itp. We wniosku doradca/pośrednik może być wpisany jako osoba kontaktowa i ona pilotuje cały wniosek, koryguje błędy, itp. I tego nie robi się za darmo, klient płaci prowizję na podstawie wystawionej faktury.