• Kredyty gotówkowe
  • Kredyty hipoteczne
  • Kredyty dla firm
  • Lokaty bankowe
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Kwota kredytu
Okres spłaty
lat
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Kwota lokaty
Okres lokaty
mies.
Administratorem danych osobowych jest Comperia.pl S.A. Zapoznaj się z pełną informacją o przetwarzaniu danych osobowych.
0 osób przegląda ten temat2 osoby obserwują ten temat

Kredyty udzielany w Polsce a dochody uzyskiwane zagranicą.

Odpowiedź
wróć do listy tematówSortowanie od najstarszej wypowiedzi
od najnowszej wypowiedzi
✓  od najstarszej wypowiedzi
Agnieszka

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 11:22
lzalewski napisał
Rozumiem, że sugerując swoim klientom takie rozwiązanie uprzedzasz o możliwych konsekwencjach:)
A TAK Z ciekawosci, czy w takiej sytuacji, doradca tez jest pociagany do odpowiedzialności?:)
lzalewskiDoradca Kredytowy

Eksperci

Zobacz profil ekspertaObserwuj profil

Pomógł 1332 razy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 11:28
Niestety nie, co rodzi patologie w postaci gwarantowania, że nic się nie stanie. A jeśli już to "doradca" powie, że mu przykro i tyle.
Łukasz Zalewski
Doradca kredytowy
tel. 728 455 024
lzalewski@muratorfinanse.pl
kielczjan

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 11:31
Z drugiej strony kredyty biorą dorośli ludzie, którzy powinni wiedzieć, na co się decydują.
Oczywiście namawianie do popełnienia przestępstwa nie jest niczym dobrym, ale z drugiej strony doradca tylko 'radzi', a nie nakazuje.
Klient sam może zdecydować, co chce z danym fantem zrobić.
I samo potem poniesie konsekwencje.
Można za coś takiego iść siedzieć do więzienia czy raczej skończy się na zerwaniu umowy i grzywnie?

Eksperci

Pomógł 1332 razy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 12:09
Problem pojawia się, gdy "doradca" nie wspomina o możliwych konsekwencjach tego typu kroków. Ja np. zlecając budowę domu firmie oczekuję, że zrobi wszystko zgodnie ze sztuką i prawem. I ja się znać na tym nie muszę.
Tak samo, gdy przychodzi klient do mnie z oczekiwaniem zorganizowania mu kredytu, to zakłada, że znam się na rzeczy i go nie skrzywdzę.
Łukasz Zalewski
Doradca kredytowy
tel. 728 455 024
filippp

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 13:17
Co racja to racja, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że większość ludzi nie zna się na prawie w takim stopniu, żeby wiedzieć, że takie coś nie jest legalne.
Oczywiście może i szanse na wykrycie nie są duże, ale warto byłoby jednak wiedzieć, w co się pakujemy.
Ale jeśli ktoś zostaje uprzedzony o konsekwencjach?
To wtedy może mieć pretensje tylko do siebie, bo albo ryzykuje albo nie.
Robert Sierant

Eksperci

Pomógł 3917 razy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 14:47
"Wujek" bierze kredyt, aby komuś pożyczyć pieniądze na wkład własny? Oczywiście można, ale ta pożyczka musi zostać zgłoszona w US, bo analityk może zapytać skąd pochodzą pieniądze.

We wnioskach kredytowych jest pytanie czy wkład własny pochodzi z kredytu. Domyślnie jest to kredyt osoby, która stara się o kredyt.
Podanie nieprawdy na wniosku podchodzi pod wyłudzenie i są na to paragrafy.

Pamiętajcie, że doradca jest tylko pośrednikiem pomiędzy klientem a bankiem. To klient podaje dane do wniosku i się pod nimi podpisuje. Jeżeli doradca zaproponuje klientowi jakieś "ryzykowne" zachowanie to udowodnienie mu tego jest prawie niemożliwe. Pełną odpowiedzialność ponosi wnioskodawca.

Dlatego uważajcie na to co wpisujecie na wnioskach kredytowych!
pozdrawiam
Robert Sierant
Ekspert finansowy

robertsierant.pl
Katerina

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 15:28
A czy fakt, że 'domyślnie' we wniosku jest pytanie o kredyt wnioskującego oznacza, że pieniądze z kredytu wujka można przeznaczyć na wkład własny?
Oczywiście zakładając, że wszystko odbywa się poprzez Urząd Skarbowy (najbliżsi krewni są chyba zwolnieni z podatku?) ?
No bo w takim wypadku to nie my wzięliśmy przecież kredyt na wkałd własny...
Robert Sierant

Eksperci

Pomógł 3917 razy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 15:43
Wujek nie ma obowiązku informować nas czy pieniądze, które nam daje (lub pożycza) pochodzą z kredytu.
pozdrawiam
Robert Sierant
Ekspert finansowy

robertsierant.pl
Grzegorz KlimczakFinanse a Bankowość

Eksperci

Pomógł 375 razy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 16:45
Robert Sierant napisał
"Wujek" bierze kredyt, aby komuś pożyczyć pieniądze na wkład własny? Oczywiście można, ale ta pożyczka musi zostać zgłoszona w US, bo analityk może zapytać skąd pochodzą pieniądze.

We wnioskach kredytowych jest pytanie czy wkład własny pochodzi z kredytu. Domyślnie jest to kredyt osoby, która stara się o kredyt.
Podanie nieprawdy na wniosku podchodzi pod wyłudzenie i są na to paragrafy.

Pamiętajcie, że doradca jest tylko pośrednikiem pomiędzy klientem a bankiem. To klient podaje dane do wniosku i się pod nimi podpisuje. Jeżeli doradca zaproponuje klientowi jakieś "ryzykowne" zachowanie to udowodnienie mu tego jest prawie niemożliwe. Pełną odpowiedzialność ponosi wnioskodawca.

Dlatego uważajcie na to co wpisujecie na wnioskach kredytowych!

Powiedz mi kolego kto normalny idzie do US i zgłasza że wziął pożyczkę, co ma piernik do wiatraka?.

Jeśli to Wujek bierze kredyt aby pomóc osoby starającej się o kredyt, to jeśli analityk zada pytanie skąd masz wkład własny to masz z pracy zagranicy, od znajomych itp. I tu nie musisz udowadniać skąd masz pieniądze, bo analityk niema prawa żądać od ciebie dokumentów potwierdzających twoje słowa.
Sam miałem kilka takich przypadków że analityk zadał pytanie skąd klient ma kasę i nigdy nie chcieli na to potwierdzenia bo co do licha go to interesuje skąd ja mam kasę.
Wypowiedź została zmieniona przez: Grzegorz Klimczak 12.1.2016 16:47
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy
Tel. 506203558/790382868
www.kredyty-zagranica.pl

Eksperci

Pomógł 1332 razy

Wyślij wiadomość

12.1.2016 20:08
Grzegorz Klimczak napisał

Powiedz mi kolego kto normalny idzie do US i zgłasza że wziął pożyczkę, co ma piernik do wiatraka?.

Jeśli to Wujek bierze kredyt aby pomóc osoby starającej się o kredyt, to jeśli analityk zada pytanie skąd masz wkład własny to masz z pracy zagranicy, od znajomych itp. I tu nie musisz udowadniać skąd masz pieniądze, bo analityk niema prawa żądać od ciebie dokumentów potwierdzających twoje słowa.
Sam miałem kilka takich przypadków że analityk zadał pytanie skąd klient ma kasę i nigdy nie chcieli na to potwierdzenia bo co do licha go to interesuje skąd ja mam kasę.

Grzegorzu analityk nie ma prawa. Jeśli jednak analityk uzna, że kredytobiorca mija się z prawdą jeśli chodzi o pochodzenie wkładu własnego i złoży donos do prokuratury o możliwości próby wyłudzenia kredytu, to prokurator dochodzić już pochodzenia tych środków może. Jeśli byłaby to darowizna/pożyczka od wujka czy kogokolwiek innego, to powinna być zgłoszona do US i powinien być na to papier.
I nie mów mi, że taka sytuacja na pewno nigdy się nie zdarzy, bo może się zdarzyć. A Ty uważając się za doradcę kredytowego powinieneś klientom o tym mówić. Jeśli natomiast za doradcę się nie uważasz, to napisz to jasno. Wówczas będziemy Twoje wpisy traktować jako wpisy osoby nie znającej się na rzeczy. Jeśli swoim klientom nie wspominasz o ryzykach, a jedynie o korzyściach, tzn. że jesteś typowym sprzedawcą, któremu zależy wyłącznie na osiągnięciu własnej korzyści w postaci prowizji z banku lub od klienta (z tego co kojarzę, to pobierasz prowizje również od klientów oprócz prowizji z banku - jeśli się mylę to przepraszam).
Łukasz Zalewski
Doradca kredytowy
tel. 728 455 024
Odpowiedź