jadwig napisał
Poczytałam już wszystko, co znalazłam na stronie mojego PUP i mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi o zabezpieczenie środków, est tam mowa o poręczycielach (dla mnie nieosiągalne) i innych możliwościach zabezpieczenia i w sumie jedyne, co by mi pasowało to "akt notarialny o poddaniu się egzekucji przez dłużnika". Czy jest to to, co myślę, czyli notarialnie potwierdzone zobowiązanie się do tego, żeby komornik mógł wykonać na moim mieniu egzekucję, jeśli nie oddam niesłusznie pobranych dotacji? Z czym jeszcze może się to wiązać?
Urzędy pracy preferują poręczenie dwóch osób fizycznych, za to jest przyznawana najwyższa ilość punktów. Wybór aktu notarialnego jest możliwy pod warunkiem posiadania majątku o wartości minimum 25 000,00 zł. Koszty sporządzenia aktu ponosi Wnioskodawca.
Z doświadczenia wiem, że jeżeli jest dużo wniosków, to Urzędy wybiorą te wnioski, które będą miały preferowane zabezpieczenie.
jadwig napisał
To jeszcze można otrzymać bezzwrotne dotacje? Myślałam, że te czasy już minęły i teraz wszystko, co się otrzyma trzeba będzie oddać.
A część kredytów czy innych pomocy będzie nawet oprocentowana.
To pewne informacje?
Jeśli tak, to sama się zainteresuję, bo w sumie nawet jeśli działalność nie wypali i za rok czy dwa zostanie zamknięta, to i tak zostanie jakieś doświadczenie, no i zakupiony sprzęt.
Musze się rozejrzeć na stronie PUP.
Działalność otwiera się nie po to, aby ją po roku zamykać. Myślę, że po roku nie ma doświadczenia. Ono nabywane jest znacznie później. Wiec otwarcie działalności tylko po to aby po roku ją zlikwidować, posprzedawać to co się zakupiło z dotacji, nie ma najmniejszego sensu. Założenie działalności, to zobowiązania wobec potencjalnych klientów, urzędów itp. Tak wiec decyzję o jej podjęciu trzeba przemyśleć, rozważyć pod różnym kątem, w tym finansowym. Trzeba wziąć długopis, kartkę i wyliczyć wydatki na otwarcie firmy, potencjalne wpływy, zastanowić się nad profilem działalności oraz klientami. A potem dopiero składać wniosek.