6.10.2015 13:30
Z całym szacunkiem dla Pana Artura, ale ja mam zupełnie inny pogląd na sprawę. Pracuję w finansach już ponad 15 lat i cieszę się spotykając osoby które chcą coś w życiu zrobić. Obojętnie jaka to będzie branża, sukces zależy od wielu czynników. Na pewno uruchamiając działalność, należy kierować się analizą rynku, ale też własnymi predyspozycjami.
Będąc kiedyś na szkoleniu usłyszałem następujące słowa:
"Rób biznes, kiedy go rozumiesz;
- nie rób dlatego, że inni go robią,
-nie rób dlatego, że inni zarabiają,
-nie rób dlatego że masz pieniądze.
Nie jest powiedziane, że jeśli to jest branża gastronomiczna, to już jest be. Parę lat temu z kolegą zastanawialiśmy się, jak to się dzieje, że na jednej z ulic Piotrkowa, były dwa bary piwne. Jeden przynosił bardzo wysokie dochody, drugi natomiast ledwo dychał. Dlaczego tak się działo? Dlatego, że oba robiły to samo, ale inaczej, obsługiwały inny typ klienta.
Do jednego przychodzili ludzie, którzy w dobrym towarzystwie chcieli wypić piwo, porozmawiać i spokojnie wrócić do domu. Drugi bar zgromadził klientów, którzy brali na krechę, byli wulgarni, itp. Znam też firmy transportowe, którym się powodzi bardzo dobrze, inni stoją na granicy bankructwa. Bo uważają, że tak musi być bo przecież jest kryzys i wszystko źle idzie. Tymczasem firmy, które mają kontrahentów, mają zlecenia,na pytanie jak to robią, skoro inni uważają że jest kryzys, odpowiadają, że kryzys to każdy ma ale w głowie.
Znam doradców finansowych, którzy miesięcznie osiągają przychody 60 tys. zł, i takich którym ledwo starcza na ZUS.
Pisze Pan, że najpierw trzeba zdobyć doświadczenie, wiedzę i kapitał. A kiedy to doświadczenie ma młoda osoba zdobyć? To jest tak samo jak firmy, szczególnie korporacje szukają młodych z doświadczeniem.
A tak wogóle proponuję Panie Arturze zmienić trochę wpis, do którego link Pan podał, bo jest już nieaktualny. Idea Bank już od dwóch miesięcy nie oferuje pożyczki bezzwrotnej
Stanisław Bińkiewicz
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl