markoch napisał
witam, mam pewien problem, jestem studentką i jestem ubezpieczona u swojej mamy (zdrowotnie), zaczynam kilkumiesięczny staż, na którym muszę być ubezpieczona osobno (wypadkowe na pewno, ale czy zdrowotnie - nie jestem pewna) - panie z biura stażu powiedziały mi, że muszę zrezygnować z ubezpieczenia u mamy na czas trwania stażu i po jego zakończeniu znowu się ubezpieczyć w firmie mamy. czy to prawda? czy nie moge być ubezpieczona w dwoch miejscach?
Jestem zdumiony taką odpowiedzią. Pisałem tu na
forum już na ten temat, więc tym razem krótko. Życie i zdrowie człowieka jest wartością bezcenną, więc nie ma przeszkód aby je ubezpieczyć w różny sposób i w różnym zakresie nawet w kilku umowach, bez ryzyka narażenia się na zarzut wyłudzania, czy naruszania zasady unikania tzw. "podwójnego ubezpieczenia". Ta zasada dotyczy ubezpieczeń mienia. Jeśli w ubezpieczeniu grupowym ( jak się domyślam) mamy, zakres ochrony ubezpieczeniowej i sumy ubezpieczenia Pani jako ubezpieczonej pokrywa się z zakresem ubezpieczenia i sumami wymaganymi na stażu, to powinno to ubezpieczenie być wystarczające do uznania obowiązku ubezpieczenia się na stażu. Wystarczy wtedy tylko przedstawić certyfikat takowego ubezpieczenia lub inną papierową formę potwierdzenia. Z praktyki wiem że rzadko to się udaje ze względu na biurokratyczne podejście i nie znajomość przedmiotu rzeczy tych co takiego ubezpieczenia wymagają. Zazwyczaj praktykanci dodatkowo na czas praktyki wykupują ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, bo zazwyczaj o takie ubezpieczenie chodzi.Nikt nie ma prawa namawiać Panią do rezygnacji czasowej z innego ubezpieczenia. Przerwanie takowego wiąże się zazwyczaj z różnymi konsekwencjami niekorzystnymi dla Pani.