remi napisał
Tak wlasnie myślałem, ze może być jakaś karencja. No trzeba będzie poszukać oferty.
Nie namawiam Pana do wyboru konkretnej oferty, chcę jedynie zwrócić uwagę na pewne niuanse związane z ochrona ubezpieczeniową w takich sytuacjach jak we Francji, czy Turcji – ryzyko zamachów terrorystycznych, stan wyjątkowy. Oferta standardowa w ZU X może się wydać Panu atrakcyjna ale jeśli zechce Pan ją rozszerzyć na okoliczności jw. – jeśli się da, to może okazać się że składka wzrosnąć może nawet pow. 100%. Dzieje się to dlatego m.in. że część ubezpieczycieli traktuje wojnę, stan wojenny, ryzyko ucierpienia w zamachu terrorystycznym prawie tak samo. Tu trzeba zwracać uwagę na niuanse w nazewnictwie, definicjach i wyłączeniach. Spotkać można takie terminy jak „wojna” lub „działania wojenne”, „nieoczekiwana wojna”, „ akty terroru”, bierne uczestnictwo w działaniach wojennych lub w aktach terroru”, „aktywne uczestnictwo w działaniach wojennych i aktach terroru”, „stan wyjątkowy”, itd. Ważne jest w jakich okolicznościach maja one zastosowanie. To ważne by wiedzieć co się wybiera , na co można liczyć i za co się płaci. Z przeanalizowanych przez mnie ofert dla klientów którzy wybierają się turystycznie w regiony o podwyższonym ryzyku, większość wybierała Globtroter firmy Allianz. Czym się kierowali ci klienci? Zapewne tym, że akty terroru są w jakiś sposób włączone do zakresu podstawowego ochrony, wszystko zależy tam od sumy ubezpieczenia ( ważne jest aby SU była wyższa niż 200 tys. zł – optimum ochrony). Co osiągnęli w ten sposób? Dość czytelny układ polisy i oszczędności na składce. Okazało się bowiem, że przy standardowych wyjazdach ta ofert a nie była najtańsza ale gdy u konkurencji rozszerzyli ochronę we wspomnianym wyżej zakresie, sytuacja uległa zmianie.
Przy okazji; namawiam Państwa do dopytania się u pośredników co będzie z odpowiedzialnością ubezpieczyciela, jeśli okaże się np. że ubezpieczony w chwili wypadku, zachorowania był pod wpływem alkoholu.
Wypowiedź została zmieniona przez: WAR-TO UBEZPIECZENIA Marian Bułecki 14.6.2016 16:02