WAR-TO UBEZPIECZENIA Marian Bułecki napisał
Kasia111 napisał
janina m79 napisał
Witam.
Też korzystam z Rowerów Miejskich i przyznaję, że nie mam ubezpieczenia rowerzysty. Przejrzałam regulamin i jasno z niego wynika, że to ja jako użytkownik odpowiadam i za rower i za zaistniałe zdarzenia. Pomimo, że jeżdżę sporadycznie wolałabym się ubezpieczyć. Nie wiem tylko gdzie?
Czasami to wystarczy tylko zadzwonić na infolinię i wszystkiego się dowiedzieć. Przecież każdy użytkownik jest w bazie i jest pod ścisłym nadzorem. Tam w biurze doskonale wiedza kto i kiedy wypożycza rower. I najważniejsze, każdy użytkownik jest ubezpieczony w systemie wypożyczalni. Ubezpieczony jest i on i rower i w razie czego osoba trzecia. Proszę spokojnie korzystać z rowerów. Karty rowerowej tez nie trzeba. :) W razie zaistniałej szkody dostarcza się zaświadczenie od lekarza albo ze szpitala.
No to mamy dwie różne informacje.
Zmusiłyście mnie Panie do zainteresowania się regulaminem wypożyczania rowerów miejskich. Ponieważ mieszkam w Toruniu, więc posłużę się regulaminem z Torunia. Podejrzewam, że w innych miastach regulaminy sa podobne, więc nie wiem na jakiej podstawie Kasia111 publikuje to co publikuje.
Oto fragmenty, są ogólnodostępne w internecie, wiec chyba wolno mi je zacytować:
"1) Wypożyczający jest w pełni odpowiedzialny za rower od momentu wypięcia go ze Stacji Postojowej Toruński Rower Miejski do momentu wpięcia do Stacji przy zwrocie. W szczególności Wypożyczający odpowiada za wszelkie uszkodzenia, w tym kradzież wypożyczonego roweru, zaistniałe od chwili odbioru roweru z dowolnej Stacji Postojowej oznaczonej Programem Toruński Rower Miejski do momentu zwrotu roweru, na dowolnej Stacji Postojowej oznaczonej Programem Toruński Rower Miejski.
2) Wypożyczający ponosi odpowiedzialność za kradzież roweru w przypadku jego zaginięcia lub zagarnięcia przez osoby trzecie , wskutek pozostawienia roweru przez wypożyczającego poza stacją bez opieki i bez zabezpieczenia go przed nieuprawnionym użyciem przez osoby trzecie tj. bez zabezpieczenia zamkiem , przypięciem do stojaka na rowery lub inne elementy konstrukcji trwale przytwierdzone do gruntu lub budynku, uniemożliwiające kradzież roweru.
W przypadku kradzieży roweru dokonanej podczas wypożyczenia Wypożyczający ma obowiązek powiadomić o tym BOK Toruński Rower Miejski oraz niezwłocznie zgłosić fakt kradzieży (rozboju) w najbliższym Komisariacie Policji.
Osoby poniżej 18-go roku życia (zwane dalej małoletnimi), muszą przed zawarciem Umowy, przekazać Operatorowi Toruński Rower Miejski pisemną zgodę rodziców lub opiekunów na zawarcie Umowy oraz oświadczenie o przejęciu przez nich odpowiedzialności, z tytułu ewentualnych szkód powstałych, w szczególności w związku z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem Umowy. Ponadto, oświadczenie będzie zawierało zgodę na korzystanie przez małoletniego z kart płatniczych w celu uzupełniania konta w systemie Toruński Rower Miejski. Zgoda musi być wysłana pocztą lub przekazana na adres Biura Obsługi Klientów Toruński Rower Miejski.
Warunkiem koniecznym korzystania z wypożyczonego roweru jest posiadanie ważnej karty rowerowej lub motorowerowej. Powyższy warunek dotyczy osób małoletnich.
Wypożyczający jest odpowiedzialny za użytkowanie roweru zgodnie z warunkami Regulaminu.
Operator Toruński Rower Miejski nie ponosi żadnej odpowiedzialności za skutki wszystkich zdarzeń wynikających z naruszenia przez Wypożyczającego obowiązującego prawa przy korzystaniu z usług Programu Toruński Rower Miejski, zaś skutki te obciążają wyłącznie Wypożyczającego.
Wypożyczający zobowiązuje się oddać rower sprawny technicznie, w takim samym stanie jak w momencie wypożyczenia.
Wypożyczający zobowiązuje się do zapewnienia w czasie wypożyczenia należytego zabezpieczenia roweru przed kradzieżą i wszelkimi uszkodzeniami.
Wypożyczający zgadza się pokryć wszystkie szkody i kary związane z użytkowaniem roweru wynikające z nieprzestrzegania przepisów prawa obowiązujących w Polsce.
Wypożyczający zgadza się pokryć wszelkie koszty naprawy i odtworzenia roweru do stanu pierwotnego sprzed wypożyczenia, poza wynikającymi z normalnego użycia., spowodowane nieodpowiednim korzystaniem z niego przez Wypożyczającego. Za wykonanie niezbędnych napraw Operator Toruńskiego Roweru Miejskiego wystawi Wypożyczającemu rachunek.
Z chwilą wypożyczenia roweru aż do momentu jego poprawnego zwrotu Wypożyczający odpowiada za udostępnione mu mienie. W przypadku niepoprawnego zwrotu roweru Wypożyczający ponosi koszty jego dalszego wypożyczenia oraz odpowiada za ew. kradzież.
Jakiekolwiek celowe zniszczenia własności będącej w administracji Operatora Toruńskiego Roweru Miejskiego skutkują postępowaniem sądowym. Operator Toruńskiego Roweru Miejskiego będzie domagał się pokrycia wszelkich kosztów, w tym i administracyjnych na sprawcy uszkodzeń i zniszczeń.
Wypożyczający odpowiada za ewentualne szkody powstałe w następstwie nienależytego wykonania umowy w pełnej wysokości, przy czym jednym z elementów szkody może być tzw. koszt odtworzenia roweru określony w Tabeli Opłat, który w razie zniszczenia roweru zostanie pokryty przez Wypożyczającego. Przez zniszczenie roweru należy rozumieć , stan techniczny uniemożliwiający jego użytkowanie z uwagi na zniszczenie zasadniczych elementów konstrukcyjnych."