katarzyna napisał
Witam. Jestem w trakcie poszukiwania mieszkania do wynajęcia. Znalazłam takie, na jakim mi zależało - budynek prywatny, kawalerka na piętrze. Pod moim mieszkaniem jest apteka. Nie wiem, czy mam się w jakiś sposób ubezpieczyć jako wynajmujący, czy wystarczy mi ubezpieczenie wynajmującego? Czy mam prawo prosić o okazanie polisy? Interesuje mnie kwota ubezpieczenia. Jakby nie było pod moim mieszkaniem jest apteka a nie mieszkanie prywatne. I co zrobić, gdyby według mnie okazała się stanowczo za niska? W razie np. zalania to nie ja byłabym obciązona kosztami?
Problem ten był wielokrotnie omawiany tu na
forum, m.in. w wątkach: "
OC prywatne a najemca", OC dla najemcy" i wcześniej.Proszę tam zajrzeć.
Nie sądzę aby Pani mogła zmusić właściciela lokalu mieszkalnego do okazania polisy. To po prostu jego sprawa czy się ubezpieczył, czy nie. Jeśli nawet ma polisę OC w życiu prywatnym, to akurat Panią jako najmującą ta polisa dostatecznie nie chroni. Nalepiej Pani zrobi, jeśli wykupi sobie polisę OC w życiu prywatnym z rozszerzeniem o OC najemcy. Ponieważ pod mieszkaniem jest apteka, to nie powinna to być mała suma ubezpieczenia. Trudno tu nam wyrokować jaka. To nie jest drogie ubezpieczenie i sądzę, że nawet suma ok. 100 tys. nie będzie za duża. Ubezpieczenie OC jest dość... specyficzne. Trzeba udowodnić Pani związek z szkodą. Wykupując polisę OC najemcy ma Pani po swojej stronie wsparcie prawne ZU.
Wypowiedź została zmieniona przez: WAR-TO UBEZPIECZENIA Marian Bułecki 2.5.2016 15:40