stanis-roj napisał
Niestety okazuje się, że tak zachowuje się właśnie część ubezpieczycieli. Mój również. Jest to osoba z kręgu moich kolegów i niestety stwierdzam, że naciąga mnie najnormalniej w świecie. Przejrzałem wątki o AC samochodu i to co pan pisał. Zebym zachował ciągłość zniżek w AC opłacam je corocznie, ale dobrze zrozumiałem,że mogę zrezygnować z amortyzacji części? I to mnie najbardziej interesuje. Chcę mieć ciągłość w zniżkach AC- co muszę w tym zakresie ubezpieczyć, żeby nie stracić zniżek? Mam 13letni samochód.
W kwestii naciągania; trudno powiedzieć jednoznacznie że naciąga. Oczywiście wyższa składka, wyższa prowizja. Nie może jednak Pan wykluczyć, że motywem tu mogło być też jaknajoptymalniejsze ustawienie polisy. Jeśli wykupił Pan amortyzację, czyli tym samym ubezpieczyciel w kosztorysie uwzględni nowe zamienniki, to oczywiście składka jest sporo większa ale przy szkodzie może Pan zyskać. Jeśli widzę tu problem to taki, że pośrednik powinien z Panem omówić obie opcje, pokazać potencjalne skutki nie tylko cenowe i poprosić Pana o decyzję, a nie "uszczęśliwiać na siłę".
Pojazd 13-letni. Nie każdy ZU chce taki pojazd ubezpieczać w zakresie AC, a jeśli nawet, to na określonych warunkach. Powinien Pan w pierwszej kolejności rozeznać problem u swojego ubezpieczyciela, poprosić o wstepną ofertę, pytać o różnice w zakresie ochrony, sposobie likwidacji szkody, jakie może Pan wykupić "dodatki" (np. assistance - tu czasami wiek pojazdu może być problemem, szyby,) etc. Jeśli okaże się że ubezpieczyciel nie chce ubezpieczać, zmienić ZU, z tym że proszę też rozważyć wariant czy łącznie z OC kom., bo może to miec wpływ na cenę.
Nie wszyscy rezygnują z wykupu amortyzacji w przypadku starszych roczników ( zwłaszcza w przypadku modeli o skomplikowanej konstrukcji, nafaszerowanych elektroniką) ale rzeczywiście wielu klientów kontynuuje umowę AC głównie ze względu na utrzymanie stażu ubezpieczeniowego. Ta kategoria klientów nie wykupuje amortyzacji, dbając głównie o koszty ubezpieczenia. Wychodzą z założenia, że jeśli dojdzie do szkody, to trochę dołożą i pojazd naprawią. Jest jeszcze jedna kwestia, o której wcześniej pisałem. Strategie marketingowe firm ubezpieczeniowych. Część z nich długoletnim klientom z bezszkodowym stażem "zalicza" część lub wręcz prawie całość zniżek z OC kom do ubezpieczenia AC.