Frąc napisał
Mnie nie dziwi, że ja straciłbym zniżki- przecież byłbym sprawcą. Ale dlaczego straci siostra? Przecież ona tylko użyczy mi samochód. Myślałem, że OC przypisane jest wyłącznie do osoby. A tu niespodzianka.
Każdy ma prawo użyczyć pojazd innej osobie, tak jak np. mieszkanie na imprezę towarzyską, ale musi być świadomy tego, że ani przez chwilę nie jest zwolniony z odpowiedzialności cywilnej z … „tytułu posiadania mienia”. Jeśli imprezowicze w użyczonym lokalu mieszkalnym zniszczą umeblowanie, potłuką naczynia, to jest to kwestia do załatwienia między użyczającym i użytkownikami tego lokalu. Co jednak, jeśli przy okazji szkód doznają sąsiedzi? Do kogo zwrócą się o zadośćuczynienie i pokrycie kosztów naprawy szkód? Kwestie szczegółowe w tym przykładzie zostawmy prawnikom, niech badają „okoliczności zdarzenia” i ustalają stopień winy stron. Nam powinna wystarczyć świadomość że jeśli cokolwiek komukolwiek użyczamy to robimy to na własne ryzyko nie tylko w tym sensie, że może wrócić do nas „przedmiot użyczenia” uszkodzony ale także w takim, że naszym mieniem wyrządzono szkodę osobom trzecim. Zastanówmy się i odpowiedzmy sobie na pytanie: Czy w przypadku gdy osoba której pożyczyliśmy samochód spowoduje wypadek, w którym ucierpią ludzie, to w każdym przypadku ponosi winę tylko kierujący i tylko on poniesie wszelkie konsekwencje? Zapytajmy się specjalistów od prawa cywilnego. W składkach ubezpieczeniowych ZU uwzględniają tylko jeden przypadek użyczenia pojazdu, bo uznają że to podnosi poziom ryzyka; użyczenie pojazdu osobom w wieku (najczęściej) do 25 lat i z prawem jazdy do 3 lat. Pozostałe przypadki bezpłatnego użyczenia nie są uwzględniane.
Warto wiedzieć kiedy ( na zasadzie regresu - art. 43 Ustawy o obowiązkowych ubezpieczeniach …) nasz ubezpieczyciel OC kom. obciąży w całości kierującego (niezależnie od tego czy jest właścicielem, czy tylko kierującym) za skutki wypadku ( wcześniej oczywiście wypłaci odszkodowanie poszkodowanym). Są to sytuacje gdy:
- mamy do czynienia z winą umyślną kierującego,
- jeśli kierujący prowadził pojazd pod wpływem alkoholu, substancji psychotropowych,
- kierujący zbiegł z miejsca zdarzenia,
- kierujący prowadził pojazd bez wymaganych uprawnień, chyba że chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo prowadził pościg który podjął za sprawcą bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa,
- złodziej ukradnie nam samochód i tym pojazdem spowoduje szkodę.
Warto też wiedzieć kiedy odpowiedzialność ubezpieczyciela z tytułu OC kom. jest wyłączona. Zgodnie z art. 38, ust. 1 wspomnianej ustawy, m.in. w przypadku gdy kierujący zniszczy, uszkodzi lub doprowadzi do utraty pojazdu, jego właściciel nie ma tytułu do roszczenia odszkodowania z polisy OC. Brak jest również odpowiedzialności ubezpieczyciela z tyt. OC kom. jeśli dojdzie do zniszczenia lub skażenia środowiska.