kazik napisał
Witam .Zaczęła się wiosna i moje dzieci namiętnie jeżdżą na rolkach .Wczoraj widziałam jak jeżdziły ścieżką rowerową ? Nawet nie wiem czy im wolno? Rolki to przecież nie rowery? Ale co innego mnie też zaniepokoiło - moje dzieci sa ubezpieczone tylko w szkole.Co zrobić ,żeby zapewnić im ubezpieczenie w związku z jazdą na rolkach ? Dzieci sa w wieku 13, 15 lat a jazda na rolkach to już chyba amatorski sport wyczynowy?
Spokojnie. Zanim Pan podejmie jakiekolwiek działania proszę sprawdzić status quo:
1. Czy ubezpieczenie "szkolne" obowiązuje "całodobowo", także w dni wolne i święta i na całym terenie RP (wyłączenia)? Być może ze względów "oszczędnościowych" ograniczono zasięg tylko do pobytu w szkole i trasy dom-szkoła-dom. Przy okazji warto się dowiedzieć o to, co każdy rodzić powinien się dopytać już na początku roku szkolnego (rzadkość); na jaką sumę są dzieci ubezpieczone i w jakim zakresie, czyli na co można liczyć i na co na pewno nie można liczyć.
2. Sprawdzić swoje ubezpieczenie grupowe na życie, czyli odpowiedzieć sobie samemu na pytanie; czy i jak są ubezpieczone tam moje dzieci?
Gdy już to Pan ustali, to można się zastanawiać co w PAna przypadku można/trzeba jeszcze zrobić.
Oddzielną kwestią jest Pana jako rodzica odpowiedzialność cywilna za szkody które dzieci mogą uczynić. Proszę więc zerknąć do np. polisy ubezpieczenia mieszkania pod tym kątem.