WAR-TO UBEZPIECZENIA Marian Bułecki napisał
wazerka napisał
Witam .Na wakacjach będę pracowała jako wychowawca i nauczyciel języka angielskiego .Wyjazd jest przewidziany do Grecji .Organizator coś tam oględnie powiedział o ubezpieczeniu .Ja chciałabym wiedzieć dokładnie gdzie i jak mogę się ubezpieczyć ? Przecież będę sprawowała opiekę nad dziećmi i wszystko może się zdarzyć .Czy wystarczy ubezpieczenie organizatora koloni? Powinnam się ubezpieczyć od czego? Przecież to i wyjazd za granice i dodatkowo opieka nad grupą dzieci.
Organizator to nie to samo co wychowawca. Proszę tego nie mylić. Są dla nich różne ubezpieczenia. Kryteria dot. ubezpieczenia powinna Pani uzgodnić z organizatorem kolonii. W jego interesie jest by Pani jako wychowawca miała takie ubezpieczenie.Jeżeli organizator "oględnie" się wypowiada na ten temat, to prawdopodobnie nie przywiązuje do tego na razie wagi, dopiero przed wyjazdem może się okazać że "dostanie przyśpieszenia". Proszę zapytać go o minimalną, wymaganą sumę ubezpieczenia. Ubezpieczyciela proszę pytać o zakres działania polisy - nie tylko terytorialny.
Obecnie nie jestem w tej kwestii na bieżąco ale sądzę że wszelkie formy wypoczynku dzieci i młodzieży chyba powinny być zgłaszane do Kuratorium O i W. Jeśli tak to czy organizator ma zamiar je zgłosić? Tu nadal zdaje się obowiązuje jurysdykcja kuratorium. Jeśli tak to ta instytucja określa zasady, kontroluje i jest obiektywnym dla Pani źródłem informacji także co do ubezpieczeń.