filippp napisał
Witam .Tyle lat płacę OC i w sumie nie zastanawiałem się nad ta sumą gwarancyjną .Sprawdziłem w polisie - bardzo wysoka i na dodatek w euro.Niedawno w wypadku zginął mój kolega i zaczęła się walka o odszkodowanie dla rodziny z OC sprawcy. Zastanawiam się czy tak wysoka suma gwarancyjna jest na wypadek jakiegoś karambolu z dużą liczbą ofiar? Bo realnie odszkodowanie za zabicie człowieka jest banalnie niskie i wyłącznie zależy od zarobków poszkodowanego.Co to jest własciwie ta suma gwarancyjna?
Poruszył Pan bardzo trudny i złożony problem, mianowicie; ile jest warte ludzkie życie? Jak je wycenić? Spróbowano jakiś czas temu wielokrotnie wyceniać wartość ludzkiego życia. Odsyłam Pana i wszystkich czytelników na stronę: http://www.obserwatorfinansowy.pl/forma/rotator/wymierna-cena-bezcennego-zycia/
Odnośnie wartości życia w kontekście sumy gwarancyjnej w OC proponuję bardziej wytrwałym przeczytać artykuł p. Małgorzaty Serwach pt.: „Problematyka sumy gwarancyjnej oraz praktycznych konsekwencji nieprawidłowego ustalania jej wysokości” w „Prawo Asekuracyjne 2 2008 (55). Łatwo na ten tekst natrafić, wystarczy w wyszukiwarce wpisać pierwsze trzy wyrazy tytułu. Warto również zajrzeć na stronę Rzecznika Finansowego – zakładka pytania.
Ograniczę się tu tylko do stwierdzenia następującego. Tak, to o czym Pan pisze to są górne granice odpowiedzialności Ubezpieczyciela. To sąd określa kierując się różnymi przesłankami wartość odszkodowania i zadośćuczynienia.