Arias napisał
Chciałbym dopytać .Jeżeli jest kilku współwłaścicieli danego samochodu w tym jednym z nich ja .I oprócz tego mam jeszcze jeden samochód na siebie ,to wszystkie szkody ,które są na ten pierwszy samochod przechodza na mnie i na moj drugi samochód?Chcę kupić sobie własnie samochod na wylącznośc i jak ja mam oplacic skladki ?Wcześniej o tym nie myslalem .
Mogę napisać tu o zasadzie, nie wykluczam odstępstw w praktyce. Jeżeli Pan kontynuuje umowę ubezpieczenia pojazdu X w tym samym ZU, to ubezpieczyciel będzie brał pod uwagę przebieg szkodowy tylko tego konkretnego pojazdu X. Jednak gdy Pan wprowadzi tam do ubezpieczenia kolejny pojazd Y, Z, np. świeżo zakupiony lub dot. ubezpieczany w innym ZU, to szkodowość będzie brana pod uwagę z wszystkich pojazdów dotychczas ubezpieczanych, w których występuje Pan w roli właściciela, współwłaściciela, użytkownika. Podobna zasada będzie obowiązywać, jeśli zdecyduje się Pan zmienić ubezpieczyciela (przebieg wszystkich pojazdów). Pisałem już tu że inne zasady obowiązują w przypadku ubezpieczeń flotowych, a także w leasingu, jeśli ubezpiecza leasingodawca, a także w programach dealerskich (ubezpieczenie przy zakupie pojazdu i jego kontynuacja u dealera marki).Na to wszystko oczywiście nakładają się wszelakie promocje, znizki marketingowe, etc.