marcinaz napisał
Witam Pana .Może jest w stanie mi Pan pomóc i powiedzieć ,gdzie ubezpiecza antyki? O ile w ogóle mozna je ubezpieczyć .Mam bardzo stary i cenny kredens ,komode i duży zbiór porcelany - głownie miśnia.Mam też przepiękne stare koronki - weneckie i irlandzkie.Wszystko traktuję jako kolekcję ,ale natrafiłam na ten wątek i się zastanawiam ,czy w ogóle można je ubezpieczyć i w jakiej formie? Mieszkanie mam ubezpieczone .
Odpowiedź jest zawarta w ostatnim moim wpisie. W par.2,ust. 39, pkt 3 o.w.u. Warta Dom Komfort Plus tak zdefiniowane są "ruchomości specjalne", będące częścią ruchomości domowych: "- to wyłącznie biżuteria,. dzieła sztuki, wyroby z metali lub kamieni szlachetnych, monety złote lub srebrne, metale szlachetne w złomie lub sztabkach, nie stanowiące wyrobu użytkowego nieoprawione kamienie szlachetne lub syntetyczne, zbiory kolekcjonerskie, broń wszelkiego rodzaju.". W par. 4, ust. 5 (Rozdz. II "Wyłączenia odpowiedzialności") czytamy: "Warta nie odpowiada za szkody powstałe w dziełach sztuki i zbiorach kolekcjonerskich przypadku nie przedstawienia przez Ubezpieczonego, w razie szkody,następujących dokumentów: 1) pisemnego potwierdzenia faktu nabycia dzieła sztuki/zbiorów kolekcjonerskich w postaci faktury, umowy kupna, itp., 2) wyceny dzieł sztuki dokonanej przez rzeczoznawców posiadających uprawnienia Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, ekspertów domów aukcyjnych, historyków sztuki zrzeszonych w Stowarzyszeniu Historyków Sztuki, osoby będące biegłymi sądowymi.". Oddzielną sprawą są zabezpieczenia, tu polecam zapoznanie się z par. 5 w Rozdz. III w/w o.w.u. To są szczególne przypadki i należy się przygotować na negocjacje z ZU, który przecież nie musi się zgodzić na przyjęcie takiego typu mienia do ubezpieczenia. Jeżeli ZU zgodzi się na jakiekolwiek odstępstwa od zapisów o.w.u., ważne jest aby te odstępstwa i dodatkowe uzgodnienia pojawiły się w formie pisemnej jako załącznik do umowy.