jadwig napisał
Rownież samotnie wychowuję 3 dzieci.Mamy rentę po mężu ,po podziale na nas troje jest niewielka.Pracuję i dajemy radę .Ale w związku z tym programem 500+,będę brała pieniądze na dwoje dzieci ,chciałabym przeznaczyć te pieniądze na start 3 moich dzieci.Też zaczęlam zastanawiać sie nad polisą ,ale zaciekawiło mnie Pana stwierdzenia ,ze sa inne rozwiązania.Mógłby mi Pan ewentualnie podpowiedzieć jakie?
Pisząc te słowa miałem na myśli jedynie inne typy ubezpieczeń akwirowanych pod nazwą posagowych. Oczywiście można część tych pieniędzy przeznaczyć na różne
lokaty bankowe, fundusze, etc. Na ten temat jednak nie chciałbym się tu wypowiadać, bo to nie moja domena. Ubezpieczenia: Mając trójkę dzieci musiałby Pani rozważyć zakup 3 takich polis, na co musiałby Pani przeznaczyć nie mniej niż ok. 400 - 600 zł miesięcznie. Można do tego problemu podejść inaczej, np. ubezpieczyć siebie na konkretną sumę, z rozszerzeniami zakresu ochrony, np. poważne zachorowania, operacje, pobyt w szpitalu, trwałe całkowite inwalidztwo w wyniku wypadku, etc. W takim przypadku umieszcza Pani jako osoby upoważnione do świadczeń swoje dzieci i dopuki Pani tej decyzji sama nie zmieni, decyzja w tej materii jest niewzruszalna.Świadczenia z takiej polisy nie są masą spadkową. Proszę pamiętać że są jakby dwa typy takich polis; pierwszy to typowe tzw."casco" na życie, czyli czysto ochronna polisa. Płaci Pani tylko za ochronę ubezpieczeniową. Po zakończeniu umowy, jeśli nie zaszły zdarzenia ubezpieczeniowe w czasie jej trwania, nie ma ani zwrotu składek, ani jakiejkolwiek innego świadczenia. Świadczenie wypłacane jest wtedy i tylko wtedy gdy w czasie trwania umowy dojdzie do zdarzenia objętego ochroną. Innym typem ubezpieczenia są umowy ochronne z elementami oszczędnościowo- inwestycyjnymi. W tych umowach jeśli po drodze nie było wypłat świadczeń, na koniec umowy wypłaca się tzw."wartość polisy". Nie podejmuję się tłumaczyć tu wszystkich zawiłości, bo za mało tu miejsca. Należy o szczegóły pytać się pośrednika. Jest on zobowiązany m.in. do prezentacji symulacji różnych wariantów ubezpieczenia. Wcześniej już te zagadnienia tu prezentowałem. Jest jeszcze jeden typ umów, rzadko spotykany, tzw. polisy na życie i dożycie, o których już tu pisałem w jednym z wątków. Polisy posagowe często mają postać właśnie takiej umowy.