olgaDa napisał
Po śmierci taty samochód odziedziczyłam z mamą i bratem .Właśnie kończę kurs prawa jazdy.Czy mogę się ubezpieczyć razem z mamą ? I czy w razie jakiejś kolizji mam straci wszystkie zniżki? Nie stać mnie w obecnej chwili ani na swój samochód ,ani tez na takie OC tylko na mnie.
W innym obok wpisie zadałem takie pytanie a propos utraty zniżek współwłasciciela. Teraz odpowiem. Tak, jeśli Pani spowoduje szkodę, mama jako współwłaściciel straci jakąś część zniżek. Może Pani zastosować jedno z dwóch rozwiązań; pierwsze, na podstawie dokumentu z którego wynika że dziedziczy Pani część tego samochodu, udać się do wydz. komunikacji i dokonać wpisu na dowodzie rej., tzn. "dopisać siebie", następnie powiadomić ubezpieczyciela - zgodnie z stanem prawnym w zasadzie powinna Pani tak zrobić. Drugie; zrezygnować na rzecz mamy ze swojej części, wtedy mama będzie jedynym wlaścicielem. Przerejestrować pojazd i tak trzeba, chociaż zdaję sobie sprawę z tego że b. wiele osób tego nie robi. W drugim rozwiązaniu nie ma Pani w dow. rej. i na polisie jako współwłaścicielki. To nie oznacza że nie może Pani nim kierować, bo każdy ma prawo użyczyć pojazd komu zechce, z tym że skutek dla mamy w takim przypadku jest dokładnie taki sam - szkoda - utrata zniżki. W tym drugim przypadku ma Pani status nie współwłaściciela lecz kierującego ( nie mylić z użytkownikiem). W tym przypadku również trzeba sprawdzić u ubezpieczyciela jak skutkuje fakt zgłoszenia jako kierującego młodego wiekiem i z krótkim okresem posiadania prawa jazdy. Jeśli na takie rozwiązanie Pani przystanie, to w bazie UFG szkoda spowodowana ew. przez Panią zostanie odnotowana, nie będzie tam natomiast "zaliczenia" na Pani rzecz bezszkodowego stażu ubezpieczeniowego. Staż ubezpieczeniowy liczy się od momentu odnotowania Pani jako współwłaściciela na dowodzie rej. i na polisie. Kwestia kwotowania takiej polisy gdy jeden z współwłaścieli ma jakieś zniżki, a drugi ewentualne zwyżki z tyt. wieku i okresu posiadania prawa jazdy, opisałem tu wcześniej. Powinna Pani sprawdzić jak długo ważna jest polisa dot. tego pojazdu i wspólnie z mamą się zastanowić. Jeśli niebawem upływa termin ważności, to może warto zmienić ubezpieczyciela na takiego, który nie podchodzi w kwotacji zbyt restrykcyjnie do wieku i okresu posiadania prawa jazdy.Zacząć jednak należy od sprawdzenia tych kwestii u obecnego ubezpieczyciela.