emotwicka napisał
Wyjezdżam na dwutygodniową wycieczkę do USA.Mam ubezpieczenie turystyczne w ramach wycieczki. Znajoma doradziła mi ,żebym wykupiła dodatkowa polisę ,bo leczenie w stanach jest tak drogie ,że często nie pokrywa go ubezpieczenie turystyczne.Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć ,gdzie mam sie zwrócić i o co dokładnie pytać w zwiazku z tym doubezpieczeniem sie ?
O ubezpieczeniach turystycznych pisano tu chociażby w: "Ubezpieczenia na wyjazd świąteczny" i wcześniej. Odsyłam też na mój blog:www.wartoubezpieczenia.pl, zakładka: ubezpieczenia – turystyczne.
Rzeczywiście, dość często zdarza się że ubezpieczenia tego typu sprzedawane jako element kosztów imprezy turystycznej jest zawężone do zakresu podstawowego ochrony i na sumy ubezpieczenia dość niskie. Proponuję kontakt z organizatorem wyjazdu i zorientowanie się w jakim ZU polisa została wystawiona, na jakie sumy ubezpieczenia i w jakim zakresie. Aby uzmysłowić Państwu jaka może być skala ew. kosztów leczenia w USA, podam tylko jeden przykład z 2015 r.; złe samopoczucie, zemdlenie, efekt: pogotowie ratunkowe pobyt w szpitalu, kompleksowe badania, etc. Rachunek opiewał na kwotę 340 tys. zł.
Najlepiej jeśli wybierzemy tego samego ubezpieczyciela – mniej problemów kto w jakiej części i za co odpowiada. Proszę te kwestie poruszyć w rozmowie z pośrednikiem. Proszę zastanowić się nad ew. rozszerzeniami ochrony ubezpieczeniowej, np. assistance, czy
OC w życiu prywatnym. Na pewno suma ubezpieczenia w zakresie OC w życiu pryw. , na USA w wys. np. 100 tys. zł, to za mało. Proszę nie zatajać przed przedstawicielem Ubezpieczyciela ew. chorób przewlekłych.