kleo napisał
Witam .Czy muszę mieć pozwolenia z gminy na budowę domku w ROD ,żeby ubezpieczyć domek?Mam pozwolenie od prezesa ,ale sąsiad na działkach powiedział mi ,że trzeba zgłosić do urzędu gminy.Czy muszę mieć drzwi antywłamaniowe ,żeby ubezpieczyć od kradzieży? Słyszałam też ,że trzeba mieć okratowane okna ze względu na zamieszkiwanie tylko w okresie letnim.Jeżeli ubezpieczam domek to ubezpieczyciel przyjeżdża na działkę i robi zdjęcia tak jak to jest w przypadku samochodu?
Niewielu ubezpieczycieli chce ubezpieczać domki/ altanki na działkach ROD.Jeśli już to tzw. domki letniskowe na działkach rekreacyjnych innych niż ROD. Nie wszystkie obiekty mieszczą się w definicji domków letniskowych, a jeśli nawet, to trzeba spojrzeć na wyłączenia w ochronie. W ubezpieczeniach definicje w tym zakresie są skorelowane z zapisami w ustawie prawo budowlane, zwłaszcza dot. to definicji budynku i budowli. Możliwe są odstępstwa w jednostkowych przypadkach ale jeśli pośrednik zaznaczy że polisę wystawia z takim odstępstwem, to dobrze jest zapytać, czy to odstępstwo to tylko telefoniczne ustalenie, czy jest ono w formie pisemnej, mail chociażby.Oddzielna kwestia to zakres ochrony i zabezpieczenia ubezpieczanego obiektu. Tu zasady ustala konkretny ubezpieczyciel. Należy więc raczej pytać o to przedstawiciela tego ubezpieczyciela, a nie tylko sąsiada.