Robert Sierant napisał
oto cytat z OWU:
"1. Ochroną ubezpieczeniową objęte są szkody powstałe w następstwie
czynu niedozwolonego, jaki miał miejsce w okresie ubezpieczenia
powodującego powstanie zobowiązania do naprawienia
szkód wyrządzonych osobie trzeciej przez:
1) spowodowanie śmierci, uszkodzenia ciała lub rozstroju zdrowia
oraz/lub
2) uszkodzenia albo zniszczenia mienia osoby trzeciej."
Jaka jest odp. na moje pytanie w kontekście powyższego?
ps
cytat z OWU Uniqa, "Twój Dom+"
Rozumiem, ze cytuje Pan część o.w.u. dot. OC w życiu prywatnym. OK. Proszę jeszcze raz zajrzeć tam i znaleźć określenie zakresu terytorialnego ochrony, następnie w wyłączeniach czy nie ma tam zapisu dot. posiadania nieruchomości innych niż związanych z m-cem ubezpieczenia. Nie akwiruję ubezpieczenia mieszkań dla Uniqi, więc trudno mi się do tego jednoznacznie odnieść. Cytat który Pan przytacza - nie wiem czy cały, sugeruje że ochrona w zakresie OC w życiu prywatnym jest ograniczona tylko do czynów niedozwolonych. Przyzna Pan że to nie to samo co np.:" Przedmiotem ubezpieczenia jest OC Ubezpieczonego i osób pozostających z nim we wspólnym gospodarstwie domowym, jeśli w związku z czynnosciami w życiu prywatnyum lub posiadaniem mienia są oni zobowiązani, w myśl przepisów prawa, do naprawienia szkody osobie trzeciej w następstwie czynu niedozwolonego. ... przyjmuje odpowiedzialność w przypadku, gdy szkoda została wyrządzona poszkodowanemu czynem niedozwolonym, na terytorium RP, o ile zdarzenie powodujące szkodę powstało w okresie ubezpieczenia." Par. 18 o.w.u. Warta Dom Plus. Sprawdzałem, w Pana przypadku nie powinno być problemów w Warcie. Proszę też pamiętać, ze jeśli w obu lokalizacjach wykupi Pan OC, to oznacza że ma Pan większe limity odpowiedzialności Ubezpieczyciela.
Wypowiedź została zmieniona przez: WAR-TO UBEZPIECZENIA Marian Bułecki 18.1.2016 12:41