Basia napisał
Naprawdę na wiele rzeczy trzeba zwrócić uwagę przy zakupie takiego ubezpieczenia.
Czy jak pójdzie się do doradcy, to on powinien to wszystko nam opowiedzieć i wyjaśnić?
Bo samemu ogarnąć tyle spraw może być ciężko.
Poza tym nie spodziewałam się, że koszty leczenia są takie drogie.
Wolę nie myśleć, co by było, gdyby ktoś sam musiał za to zapłacić.
Szanowna Pani, to nie jest tylko kwestia etyki zawodowej. Ma Pani prawo do pełnej informacji. Podpisując polisę potwierdza Pani
że np.: "....przed zawarciem niniejszej umowy ubezpieczenia, otrzymałem(am) i zapoznałem(am) się z ogólnymi warunkami ubezpieczenia...". "Zapoznawanie się" przecież nie polega na tym zazwyczaj, że najpierw w domu ściąga Pani sobie z internetu owe o.w.u., bez gwarancji że ściągnięte przepisy są aktualne, analizuje je, robi sobie listę pytań i dopiero odwiedza pośrednika. W mojej praktyce, ponad 21 - letniej, miałem może kilka takich przypadków. Rzadko się zdarza by pośrednik "streszczał" te przepisy. Sądzę że większość klientów by tego nie wytrzymała. Kiedy określimy wspólnie problem, ja jako pośrednik szukam sposobów na jego rozwiązanie, w ramach dostępnych mi produktów. Na etapie formułowania już konkretnych propozycji powinienem Pani w skrócie zwrócić uwagę na istotne zapisy i regulacje odnoszące się do tej oferty.