Paula Kidrycka napisał
nowak-marian napisał
10 lat to już coś, sam bym takim nie pogardził. A jaki to koszt?
Można sobie tym objąć dowolną ilość sprzętów, czy tylko jakieś konkretne?
Sam mam komputer, któremu niedawno skończyła się gwarancja, a jest mi niezbędny do pracy. Wiem, że w razie awarii zostałbym bez możliwości wykonania swojej pracy, a raczej nie stać mnie na to, żebym ot tak sobie poszedł do sklepu i kupił nowy.
W tym wariancie 10 letniego sprzętu można maksymalnie 9 urządzeń, ale nie mam pojęcia czy laptop też by mógł zostać objęty tą gwarancją, bo czy kwalifikuje się do sprzętu rtv/agd? nie wiem jak dokładnie z kosztami, dotarłam do informacji 'od 22zł/miesięcznie'
Nie znam takiej oferty, więc trudno mi się do niej odnieść i ją zweryfikować, chociażby dlatego że nie wiem od czego ta cena zależy. Proponuję jednak rozważyć następujące determinanty:
- czas gwarancji fabrycznej sprzętu elektronicznego to 12 – 24 miesiące, rzadziej 36,
- wartość 9-10 letniego laptopa, PC, smartfona, TV – o ile wytrzyma 9-10 lat, to ułamek ceny którą zapłaciliśmy przy zakupie nowego sprzętu, np. wg. tabeli zużycia technicznego, roczny stopień zużycia (użytek domowy) dla telewizorów LCD, LED, plazmowych – 8%, tel. kom., komputery, monitory, drukarki, notebooki, etc. – 15%, kuchenki gazowe, pralki automatyczne, zmywarki elektr. -8%, roboty kuchenne – 12%, miksery elektr., sokowirówki – 11%, chłodziarki, zamrażarki – 7%, itd.
- koszty naprawy tak wiekowego sprzętu jak mogą się mieć do jego wartości, zwłaszcza że może się okazać że pojawią się kłopoty z zdobyciem części, z serwisem? Raczej trudno jest ZU gwarantować naprawę czegoś, skoro z góry wiadomo, że będzie trudno tej gwarancji dotrzymać.
- na pewno są wyłączenia, ograniczenia i limity w tej części umowy ubezpieczenia.
Na koniec policzmy, 22,00 zł x 12 m-cy = 264,00 zł rocznie – co najmniej. To koszt pewny, awaria objęta ochroną nie. Jak się ta kwota ma do wartości rynkowej 8-10 letniego sprzętu? Ile trzeba w tej Pani ofercie zapłacić jeśli się nie weźmie wersji rozszerzonej o ochronę starszego sprzętu? Jaki typ sprzętu starszego niż 5-6 lat nie naprawiają? Za ok. 270,00 zł rocznie lub mniej, można sobie ubezpieczyć całkiem sensownie standardowe mieszkanie, w tym ów sprzęt.
Do czego zmierzam? Otóż większość ubezpieczycieli zakłada, że naprawa tak starego sprzętu może być nieopłacalna, a w części przypadków może nawet być wyższa niż rynkowa wartość tych urządzeń, więc ryzyko wysokich kosztów w tej części assistance podwyższa koszty tego ubezpieczenia, a to powoduje spadek jego atrakcyjności. Nie mogę tego stwierdzić jednoznacznie, ale „wkład assistance naprawczego” w cenę oferty ubezpieczenia z ograniczeniem wiekowym do max. 6 lat wydaje się być mniejszy niż przytaczana przez Panią składka. Proszę sprawdzić, ile razy może Pani naprawiać ten sprzęt w skali roku i jaki jest za te pieniądze limit na 1 naprawę i sumy ubezpieczenia. Reasumując, moim zdaniem, ten rodzaj assistance opłaca się dla względnie nowego sprzętu, ale nie upieram się że mam rację.
Wypowiedź została zmieniona przez: WAR-TO UBEZPIECZENIA Marian Bułecki 10.12.2015 19:24