smay napisał
Nie wiem, czy moje pytanie nie jest naiwne, ale chciałam się dowiedzieć, czy jeśli wykupiłabym ubezpieczenie NNW w dwóch różnych towarzystwach to czy w razie czegoś dostałabym z obu odszkodowanie?
Pytam, bo przedłużałam polisę na samochód i chcieli mi wcisnąć właśnie NNW (do 10 tysięcy złotych), tymczasem mam już NNW z pracy.
Nie jest to pytanie naiwne. W ubezpieczeniach obowiązuje zasada unikania podwójnego ubezpieczania, czyli jeśli klient ubezpieczy jakieś mienie w dwóch firmach, to nie oznacza, że dostanie dwa odszkodowania. Wynika to z innej zasady, tj. że odszkodowanie ma pomóc odtworzyć utracone, zniszczone mienie, a nie być środkiem do wzbogacenia się. Ta zasada nie dotyczy ubezpieczeń osobowych i na życie, gdyż wychodzi się z założenia, że życie i zdrowie człowieka jest wartością bezcenną. Tak więc może Pani ubezpieczyć swoje życie i zdrowie wielokrotnie, w różnych firmach, na różne sposoby i z każdej takiej umowy należy się świadczenie na warunkach tej umowy. Jest kilka istotnych różnic między ubezpieczeniem NNW w ramach grupowego ubezpieczenia na życie, a NNW komunikacyjnym. Dwie najważniejsze;
- w „grupówce” ochrona nie jest związana z wypadkami tylko komunikacyjnymi, lecz w ogóle z wypadkami. Ubezpieczenie NNW komunikacyjne – tylko wypadki komunikacyjne i zazwyczaj związane „z ruchem ubezpieczonego pojazdu”,
- w opcji komunikacyjnej to ubezpieczenie obejmuje najczęściej kierującego i pasażerów w ilości określonej w dowodzie rejestracyjnym, w tym drugim dot. osoby ubezpieczonej lub ewentualnie jako opcja, także określonych członków rodziny.