Dalian napisał
Powiem tak, umowę najmu mam. Wynajmujący też ją ma, ale czy gdzieś nas zgłosił, to nie wiem i z tego powodu nie wiem, czy ubezpieczyciel nie miałby jakiegoś ale.
I jeszcze jedna kwestia, moje mieszkanie znajduje się na pierwszym piętrze, a pode mną jest lokal na działalność usługową, obecnie antykwariat. Czy w związku z tym mam szukać ubezpieczenia o jakimś specjalnym zapisie?
Jakby nie patrzeć, w razie zalania nie zaleję prywatnego mienia tylko firmowe.
To dobrze że ma Pan pisemną umowę, jest sens zakupić ubezpieczenie. To czy właściciel zarejestrował tą umowę czy nie , to wg. mnie nie Pana zmartwienie.Podpisał Pan legalną umowę w dobrej wierze. Nie ma znaczenia czy "zaleje" Pan mienie firmy, czy mienie prywatne. Skupiłbym się raczej na określeniu właściwej sumy ubezpieczenia, tak by w razie czego była wystarczająca. Tu zwracam uwagę na tzw. podlimity w ryzyku OC najemcy, w relacji do głównej sumy ubezpieczenia. Proszę również pamiętać o wyłączeniach i ograniczeniach w odpowiedzialności ZU, a także o franszyzach(integralna, redukcyjna, wysokość franszyz - piszę o tym na moim blogu - słownik, mieszkania www.wartoubezpieczenia.pl).
Proszę również pamiętać, że ubezpieczyciel w takim stopniu ponosi odpowiedzialność, w jakim uda się Panu ją udowodnić, a więc w określonych przypadkach ta odpowiedzialność może także spoczywać na właścicielu lub innych osobach, podmiotach. Warto więc analizować oferty także pod kątem na ile ubezpieczyciel zobowiązuje się do ochrony prawnej Pana interesów i w jakich przypadkach, sytuacjach, o czym wspomniał p. K. Wilczyński. Proszę te wątki poruszyć z pośrednikiem.