Aleksy napisał
Wiem, że jest ważne do 30 września, pytanie tylko, czy w trakcie wakacji działa nad jeziorem. Czy jego zasięg nie jest ograniczony do szkoły, drogi do szkoły i ewentualnie domu.
Ktoś wie, gdzie mogę to sprawdzić? Czy w sekretariacie szkolnym powinni mi udostępnić jakąś umowę zawarcia ubezpieczenia i OWU?
Jak najbardziej. Szkoła powinna mieć o.w.u takiego ubezpieczenia, a nawet opis ofertowy, który pomaga udzielić odpowiedzi na elementarne pytania rodziców. Ponadto zazwyczaj jest w szkole osoba która z ramienia szkoły "opiekuje się" takim ubezpieczeniem. Ta osoba dysponuje nr. tel. i adresem e-mail pośrednika i jeśli sama nie jest w stanie udzielić takiej informacji, może i powinna ułatwić kontakt z przedstawicielem ubezpieczyciela. Podpowiedź kolegi co do wykupienia dodatkowego ubezpieczenia jest zasadna, bowiem sumy ubezpieczenia w tzw."polisach szkolnych" są zazwyczaj niskie, więc ewentualne świadczenie również. Z mojej dot. praktyki wynika, że raczej szkoły dzieci ubezpieczają w tzw. zakresie pełnym, czyli całodobowo, ale nie wykluczam wyjątków.