27.12.2016 14:11
[quote author=markoch]Ja mam tak, że zanim się na coś zdecyduję, to muszę najpierw szerzej poznać temat, czy to o ubezpieczenia chodzi czy o coś zupełnie innego, warto poznać podstawy, bo okazuje się, że o najprostszych sprawach człowiek nie pomyśli :)
Ciekawy artykuł o tym w jaki sposób urządzać mieszkanie, żeby mieć większe zniżki na ubezpieczenie.
https://www.nieruchomosci.com.pl/artykuly/ubezpieczamy_nasze_mieszkanie,3704.html?page=2[/quote
Przeczytałem polecany tekst i nie znalazłem tam informacji które z mojego punktu widzenia wnosiły by coś nowego do sprawy.To są tylko ogólne porady które zwracają uwagę na rzeczy oczywiste i to nie wszystkie. Nie wiem co upoważnia autora do napisania, że "... wadą- często podwyższona składka" ( chodzi o zestawienie ; polisa 1 roczna i wieloletnie umowy ubezpieczenia,na rynku są także oferty 3-letnie.) Skłonny jestem to interpretować jako niefortunność wypowiedzi. Zgadzam się z markoch, że przed zawarciem umowy ubezpieczenia- jakiejkolwiek, wskazane jest zagłębienie się w szczegóły, polecałbym zapoznanie się z wyłączeniami i ograniczeniami w ochronie, jak ubezpieczyciel grupuje różne rodzaje mienia, jak proponuje określać wartość tego mienia (np. rzeczywista, nowa, odtworzeniowa) i co to w świetle ogólnych warunków to oznacza, etc. Swoim klientom radzę aby przygotowali sobie do pośrednika listę pytań, a przede wszystkim określili swoje priorytety w ochronie, następnie wspólnie określili jakieś optimum. Cena to rzecz wtórna. Można się zastanowić nad możliwościami jej obniżenia albo poprzez wykorzystanie różnych promocji i ulg, także za ponadstandardowe zabezpieczenia, albo poprzez zastanowienie się nad innym ustawieniem sum ubezpieczenia i ryzyk ubezpieczeniowych, przy czym należy mieć świadomość skutków takich działań.
blog: www.wartoubezpieczenia.pl
www.facebook.com/wartoubezpieczenia
mbulecki@gmail.com