Witam serdecznie,
marcin-nik napisał
Mennica Złota ma właśnie taki produkt jak w temacie. Mam 32 lata, straszą nas emeryturami na przyszłości,ze będą minimalne. Wiem, że to dla mnie odległa przyszłość, ale jestem w stanie systematycznie odkładać. Były tutaj na forum chwalone inwestycje w złoto. Co sądzicie o tym?
To nie jest odległa przyszłość - to złudzenie, że jest dużo czasu na oszczędzanie z myślą o emeryturze.
Produkt jest ciekawy, jednak zdecydowanie lepiej odkładać pieniądze i kupować fizyczne złoto w punkcie stacjonarnym, który gwarantuje odkupienie w razie potrzeby.
Zgodnie z informacjami ze strony Mennicy Złota proszę wziąć pod uwagę, że złota w portfelu powinno być minimum 10%, a z mojej strony zauważę, iż maksymalnie udział ten nie powinien być większy niż 20%.
Grunt, to mieć dobry pomysł na zainwestowanie pozostałych 80% oszczędności. Polecam zapoznać się z proponowaną przeze mnie formą oszczędzania na emeryturę oraz inwestowania w horyzoncie minimum 6-8 lat, a przynajmniej 10-15 lat:
http://www.comperia.pl/forum/lokaty/5924-dlugoterminowy-portfel-akcji-dywidendowych-konto-ike,1,1.html
Pozdrawiam
Tomasz Jarocki
Ekspert Comperia.pl