Tomasz Słupczynski napisał
Często młode małżeństwa zakładają konto małżeńskie, co jest rozwiązaniem wygodnym głównie ze względu na zwiększona kontrole nad wydatkami.
Obydwoje małżonków ma swobodny do niego dostęp, przede wszystkim może w dowolny sposób dysponować środkami, przeprowadzać operacje i podejmować jednakowe zobowiązania finansowe. Konto takie zakłada się jak w przypadku kont dla jednej osoby, najlepiej udać się do oddziału, ale obecnie jest w wielu bankach możliwość założenia takiego produktu online czy nawet droga telefoniczna. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również, możliwość ustanowienia współmałżonka współposiadaczem konta lub upoważnienia współmałżonka, na zasadzie pełnomocnictwa pełnego. Wówczas formalności ograniczane są do minimum.
Założyliśmy w końcu w Meritum Bank ale o tyle tam jest nie fajnie, że mąż może robić wszystko co chce z konta na przykład ograniczać mi, a ja mu nie mogę. I nie chodzi tu o to że by mi coś ograniczał ale o fakt, że mamy wspólne konto a ktoś zawsze jest stroną ograniczoną.