14.4.2016 11:29
[/quote] To na auto lepiej wziac gotówkowy, niż samochodowy? Celowy?[/quote]
Ja zawsze bym szukał kredytu gotówkowego. Nawet jeśli bedzie odrobinę droższy. Argumenty za:
1. Nie musze ponosić kosztów wpisu rejestrowego, a póżniej kosztow wycofania wpisu.
2. Mogę moim autem rozporządzać w dowolny sposób jako jego 100% właściciel. Np. mogę go sprzedać jak mi się znudzi i kupić sobie coś innego bez konieczności wcześniejszej spłaty kredytu.
3. Biorąc kredyt na auto ,pożyczkodawca wymusza na mnie ubezpieczenie autocaso,żąda cesji z ubezpieczenia i często wskazuje firmy w których auto należy ubezpieczyć.
4. Bywa że dodatkowo trzeba ubezpieczyć się na życie.
Argumenty przeciw kredytowi gotówkowemu:
1. Choć kredyt na samochód nie musi być tańszy, łatwiej go uzyskać, bo jest kredytem zabezpieczonym. Więc w sytuacji gdy brak zdolnosci na kredyt gotówkowy, nie pozostaje jak brać kredyt na auto.
Poniżej reprezentatywny przykład kredytu GETIN:
Prezentowane oprocentowanie 3,49% obowiązuje dla pojazdów nowych, w ;przypadku innych parametrów kredytu, oprocentowanie zgodne z ;tabelą umieszczoną w ;regulaminie promocji "Niski Procent". Promocja "Niski procent" polega na obniżeniu oprocentowania kredytu samochodowego dla Klientów, którzy jako zabezpieczenie kredytu przedstawią poręczenie cywilne dwóch osób albo przystąpią do Umowy Grupowego Ubezpieczenia na Życie Kredytobiorców Banku w ;TU na Życie Europa SA albo Umowy Grupowego Ubezpieczenia Ochrony Prawnej Kredytobiorców Banku w ;TU Europa SA. Bank może zastosować uproszczoną procedurę przyznawania kredytu polegającą na zastąpieniu zaświadczeń o zarobkach, a ;w ;przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą zaświadczeń o niezaleganiu z ;US i ZUS oświadczeniami. Regulamin promocji oraz Ogólne Warunki Ubezpieczeń ( z ;którymi Klient powinien się zapoznać przed przystąpieniem do ubezpieczenia) dostępne są w ;Oddziałach i u Doradcy. Bank występuje w ;roli ubezpieczającego. Promocja obowiązuje do odwołania.
Niski procent - nowy
RSO kredytu w ;ofercie „Niski Procent” na nowy pojazd dla reprezentatywnego przykładu na dzień 12.01.2016 wynosi 25,51%, przy następujących założeniach: całkowita kwota kredytu* 47 333zł na okres 54 miesięcy z ;oprocentowaniem zmiennym 3,49% dla samochodu o wartości 76 481zł, przy wpłacie własnej 29 148zł. Wysokość raty miesięcznej wynosi 1 ;056,18zł, całkowity koszt kredytu wynosi 26 908,47zł (4 323,78zł - odsetki, 2 213,81zł - prowizja, 3 162,58zł - przystąpienie do grupowego ubezpieczenia oferowanego przez Bank, 17 208,3zł - szacunkowy koszt ubezpieczenia komunikacyjnego AC w ;całym okresie kredytowania). Całkowita kwota do zapłaty przez Kredytobiorcę wynosi: 74 241,8zł. *Całkowita kwota kredytu nie zawiera kredytowanych kosztów kredytu w ;wysokości 2 213,81zł - prowizja, które zostały uwzględnione w ;całkowitym koszcie kredytu). Niski Procent – używany
RRSO kredytu w ;ofercie „Niski Procent” na używany pojazd dla reprezentatywnego przykładu na dzień 12.01.2016 wynosi 28,44%, przy następujących założeniach: całkowita kwota kredytu* 19 018zł na okres 46 miesięcy z ;oprocentowaniem zmiennym 6,49% dla samochodu o wartości 26 296zł, przy wpłacie własnej 7 278zł. Wysokość raty miesięcznej wynosi 523,02zł, całkowity koszt kredytu wynosi 10 125,05zł (2 809,82zł - odsetki, 1 ;168,7zł - prowizja, 1 ;062,46zł - przystąpienie do grupowego ubezpieczenia oferowanego przez Bank, 44zł - rejestracja pojazdu na Bank, 5 040,07zł - szacunkowy koszt ubezpieczenia komunikacyjnego AC w ;całym okresie kredytowania). Całkowita kwota do zapłaty przez Kredytobiorcę wynosi: 29 143,05zł. *Całkowita kwota kredytu nie zawiera kredytowanych kosztów kredytu w ;wysokości 1 ;168,7zł - prowizja, które zostały uwzględnione w ;całkowitym koszcie kredytu
Wypowiedź została zmieniona przez: Piotr Ożarowski 14.4.2016 11:33
pozdrawiam
Piotr Ożarowski
wwjm@wwjm.pl
888-777-991